2006

TUR TIL VALVÆR

Meløy Historielag klarte det igjen - å bli begunstiget med praktvær da årets tur skulle avvikles. Annonsert og planlagt i mildt sagt et elendig sommervær, men turmålet må likevel ha fristet, for de første 40-50 begrensede båtplassene var bestilt og beslaglagt på et øyeblikk!

En ny og større båt var heldigvis ledig for oppdrag, og søndag den 30. juli stevnet både M/S "Meløytind" og M/S "Fjordcruise" full-booket ut mot det gamle og for lengst nedlagte fiskeværet Valvær - ytterst i Rødøy kommune.

Det skulle komme til å bli en dag som de rundt 100 deltakerne vil komme til å huske lenge, spesielt etter alt det kalde og våte været i forkant. Ikke en sky, ikke et vindpust og over 20º C her ute på den ytterste nakne ø mot storhavet.

Masse historikk - godt fortalt spesielt av Bernt Arntsen, som vokste opp her ute. Som de siste fastboende flyttet fam. Arntsen herfra i 1954. Kun murene forteller i dag om fordums bosetting.

Forøvrig finner vi at bedehuset og ei rorbu har holdt stand etter all den aktiviteten historien beretter om, dette i stor grad takket være de nye eiernes entusiasme og innsats. Stedet ble kjøpt av private på 1970-tallet. Eier-gruppen var representert på Valvær under vårt besøk og kunne orientere oss både om arbeidet som er utført og tanker/planer de har om å bevare stedet - til glede både for seg selv og besøkende.

Fiskeværet Valvær er beskrevet tidligere i ulike sammenhenger, og vi henviser spesielt til tidligere artikler i regionens årbøker - Årbok for Rødøy nr. 3 (1995) og Årbok for Meløy nr. 9 (1993), begge med Odd Biksets avhandling om bedehuset i Valvær, i sistnevnte bok også Unni Torsviks referat fra Meløy Historielags første Valvær-tur (i 1988) med diverse opplysninger om stedet, samt Johan Rafaelsens "Valvær-vise", som for øvrig ble deklamert av Oddleiv Tosvik for et lydhørt publikum i søndagsfred og stillhet på blomsterkledd bakke ved bedehuset på årets tur.

Bilde
"Meløytind" og "Fjordcruise" i vågen på Valvær en sommerdag av de sjeldne.
Bedehuset i Valvær, som sto ferdig i 1881
Bilde
Bilde
Anfinn Myrvang, en av Meløy Historielags trofaste slitere, sammen med to langveisfarende turentusiaster,Liv og Knut Øvensen fra Grimstad.
Moloen i Valvær ble påbegynt i 1893 og sto ferdig til vern mot storhavet i 1896. Mang en utfordring har den stått overfor i årenes løp.
Bilde
Bilde
Folk slo seg ned og storkoste seg på alle hauger og knatter, og overalt vitner det om stor aktivitet i fjern fortid - som her på gamle murer.
Naturen er godt i gang med å ta Valvær-øyene tilbake, men murene vil ennå i lang tid fortelle sin historie.
Bilde
Bilde
Fam. Jørgensen/Hansen fra Spildra har i alle år vært godt representert på Historielagets sommerturer, dette året intet unntak.
Det ble informert og fortalt om det gamle fiskeværet, men for Trygve Johansen var nok dagen særlig spesiell - han drev fiske fra Valvær i sine yngre dager, og kjenner vel bedre enn de fleste til aktiviteten her ute. I tillegg feiret han sin 88-årsdag ved å besøke sin tidligere arbeidsplass på denne fantastiske søndagen!
Bilde
Bilde
Meløy Historielag serverte rømmegrøt til forsamlingen, Turid Myrvang gjorde en flott innsats for å unngå sviing i bunnen.
Grøten ble fortært på hauger og knatter bortetter i solsteken.
Bilde
Bilde
Bernt Arntsen (t.h.) takker for seg i sitt barndoms paradis - eiergruppen er her representert ved ekteparet Aviaja Kleist og Bjørn Godal, samt John Teigland. Aviaja og Bjørn feiret for øvrig bryllupet sitt her ute på Valvær.
En flott sommerdag går mot sin ende, og vel fornøyde og takknemlige turdeltakere forlater Valvær - skal vi tippe at de fleste allerede gleder seg til neste historielagstur?
Bilde