2002

RUNDTUR I RØDØY

Søndag den 21. juli 2002 inviterte Meløy Historielag til tur inne på fjordene i nabokommunen Rødøy. En liten runde inn i Hansøyvika på øya Renga, der medlemmer av den norske motstandsbevegelsen under krigen hadde etablert en radio-/lytte-/observasjonspost og sendte meldinger til England om skipstrafikken i hovedleia.

En snartur i land på Telnes, der Per Swensen fortalte en gammel legende fra området.
Bilde

Derfra bar det inn Sørfjorden og den lange trange Gjervalen, før vi rundet Oldervikhammeren igjen og cruiset inn Melfjorden.
Bilde
"M/S "Fjordcruise" satte baugen praktisk talt under fossen i Nattmålsåga, og de modigste fikk seg en dusj med isvatn.
Midt i Melfjorden skjærer Nordfjorden seg nordøstover, vill og vakker, "hammar i hav" i det vesentligste - unntaket er Nordfjordvågen, et av mange steder en finner spor av gammel bosetting i Rødøy. Inne i fjordbotnen åpenbarer brearmer fra Svartisen seg i et mektig skue, brusende elver og fossefall på flere kanter og morenerygger dannet av is og vatn gjennom årtusener.
Bilde
Bilde
Midtfjords kom loff, reker og røykalaks med tilbehør på bordet, og selv om det blir noe trangt når vel 50 mennesker skal ha bevertning på begrenset plass, så virket beholdningen uuttømmelig og alle fikk så det monnet.
På tur ut av fjordene igjen anløp vi og gikk i land på Rangsundøya. I moderne tid er det anlagt vei ved hjelp av fylling og bru mellom Rangsund og Selsøyvik - 20 minutters gangtid for de fleste av forsamlingen.
Bilde
Bilde
M/S "Fjordcruise" , her på tur inn til Selsøyvik med Hestmannøy i bakgrunnen.

Siste post på programmet var en spasertur på Gjerøy. En ny flott historielagstur var til ende - den startet noe grått og tåkete, men det lysnet betraktelig utover dagen.