1992

KALSHOLMEN FYR

Himmel og holmer,
en sommerdag gryr.
De stengrå koller,
det hvite fyr ......
Bølger, bølger mot strand -
verden i gylden brann!
O, eventyr!

(Rolf Hjort Schøyen)

Lørdag, den 30. mai 1992 var det dags for utfart i regi av Meløy Historilag med M/S "RØRSTAD" til Kalsholmen fyr, ytterste utpost i Meløy kommune, ca. 15 km vest av Bolga. Fra og med denne sommeren er fyret fullautomatisert og ubemannet etter i over 75 år å ha huset hele familier - sågar bitte lite grann husdyrhold i eldre tid. Den siste fyrmesteren, Gunnar Lorentsen fra Bolga, var med oss utover og gav en fyldig orientering om fyrets historie. Han har vært tilknyttet denne arbeidsplassen i over 30 år.

Bilde
"Sjyveien" mellom fyret og kaia.
Et godt reip kan vel saktens trenges
for å holde fast i når her står på som verst fra nordvest.
Kalsholmen fyr med en forholdsvis romslig familiebolig
ble oppført i 1918,
og har vært bebodd helt fram til 1992.
Bilde
Bilde
Forsamlingen er lutter øre!

Fyret ble først reist på naboøya Tennholmen (ca. 1915), men etter den store uværsnatta med omfattende ødeleggelser i hele egnen nyttårshelga 1917/18, ble det flyttet over på Kalsholmen like ved. Denne ligger noe mere i le for selve storhavet, vær og vind.

Det at fyret og Kalsholmen denne maidagen praktisk talt bare plutselig "dukket opp" i tåkeheimen, gav det hele et særdeles trolsk og spennende tilsnitt.

Kalsholmen fyr ligger på Tennholmfjorden i posisjonen 66? 18,1' N og 13? 6' Ø, og består av et 13,5 meter høyt hvitt trehus med et lavt tårn. Lysets høyde er 30,5 m.o.h.

Gunnar Lorentsen hadde med seg føringsbåt fra Bolga.
Havna i sundet mellom holmene "Slynga" og kaiområdet har,
på grunn av utrasing av store steiner etter havets ustanselige
og utrettelige arbeid, blitt for uryddig for større båter.
 Bilde
Bilde
Ilandstigningen foregikk derfor på de merkeligste steder
denne formiddagen, men alle kom seg velberget i land!

En vellykket dagstur ble avsluttet ombord i "RØRSTAD" med avkokt sei, rømme og salat, tilberedt på Bolga Gjestegård. Poteten ble fraktet i land, kokt på fyret og dernest bragt ombord i igjen til en sulten "historielagsfamilie".