2015

LOVUND.

Det var truende og våte skyer da Meløy Historielag la ut på sin sommertur søndag, den 9. august 2015 med MS «Fjordcruise», denne gang til Lovund, ei høgst oppegående og levende øy vest i havet i Lurøy kommune, med tett på 500 innbyggere.

Bilde

Barnetallet på øya lover godt for framtida, med over 80 skoleelever og nesten 50 under skolepliktig alder. Samfunnet er riktignok noe sårbart, i og med at det hele står og faller med laksenæringen.

Lovundfjellet rager 625 moh., og på østsida - i le av fjellet og en mektig skjærgård - har mennesket helt fra steinalderen funnet ut at de kunne bo.

Bilde

Nordsida er dominert av den mektige Lundura, der lundefuglen i uminnelige tider har hekket. 14. april har fått navnet «Lundkommardagen», selv om den nøyaktige ankomstdagen i virkeligheten har et lite slingringsmonn.

Fiskerbonden som levesett ebbet ut rundt midten av 1900-tallet, Lovund måtte ta del i den generelle samfunnsutviklingen og resultatet ble en gedigen ungdomsflukt. Da noen grep fatt i den nye kystnæringen lakseoppdrett, snudde den negative utviklingen på 1970-tallet, og Lovund er i dag kommunens største grend !

Bilde
Bilde

Alt dette og mere til fortalte vår utmerkede guide Sivert Olaisen, daglig leder på Lovund RorbuHotell, om i løpet av vår vandring på Lovund - via Kystkultursenteret og rundt i bygda - ja, vi merket knapt de relativt få regndråpene som falt i løpet av disse par timene, før vi ble loset til hotellet og en fantastisk tre-retters middag, selvsagt med laks som hovedrett. Ikke hadde vi spist laks tilberedt på denne måten før (nøyaktig 42°, verken mer eller mindre, i stekeovn i en time, var hemmeligheten), og de færreste hadde vel tidligere smakt brunost-is (av geitost) med bringebærsaft. Nydelig !!

Bilde
Bilde

Inne på Lovund Kystkultursenter og senere til bords på Lovund RorbuHotell til et godt og spennende måltid.

En bonus denne august-søndagen var heimturen over fjordene i strålende solskinn og nesten flatt hav.
- Og mange meløyfjerdinger hadde vært på Lovund for første gang i sitt liv!

Bilde

MS «Fjordcruise» fra Polarcirkelen Båttransport AS
adr.: Rangsund, Selsøyvik i Rødøy.