2003

PÅ TUR I MELØYS SKJÆRGÅRD

Blikkstille hav, glitrende sol, behagelig temperatur og en atmosfære av helg var rammen rundt da Meløy Historielag dro ut på tur med M/S "MELØYTIND" søndag 10. august, denne gang i nærområdet.

Bilde
Vi anløper Bolga for å plukke opp de siste turdeltakerne.

Av de vel 40 passasjerene var det mange som var lite kjent i Meløys egen skjærgård eller som ikke visste hvilke øyer som en gang i tiden har vært bebodd. Selv om synsinntrykket på en slik dag fremkaller et snev av romantikk og eksotiske følelser, vil nok enhver for sitt indre blikk kunne tenke seg livet her ute mot storhavet når vær og vind spiller opp og bølgene bryter som verst.

M/S "Meløytind" har tatt oss med til Esjeholmen i Bolgværet. Her finnes i dag ingen hus, men derimot ei relativt god og ny kai.
Bilde
Bilde
Ilandstigning på Vesholmen - er det dette som kalles "øyhopping"?
Utsikt nordover fra Vesholmen.
Bilde

Per Swensen gav fyldig orientering underveis, og en sporty skipper gjorde det mulig å hoppe i land flere steder. Først på Esjeholmen, der det i dag forefinnes ei relativt god kai, dernest på Vesholmen og i Gåsvær, der baugen ble satt nennsomt i mot berget og man nærmest spaserte inn på fast grunn.Historisk grunn, især hva gjelder Gåsvær.

Bilde
Det ble pekt og fortalt i det eventyrlige været, øynene vandret, ørene nærmest flagret og en god del film ble eksponert.
Båten har satt oss i land på Gåsvær, nordvest i Meløy.
Bilde
Bilde
Meløy Historielag på historisk grunn. Per Swensen forteller fra Gåsværs lange historie som boplass og handelssted. I bakgrunnen restene av den gamle kjelleren, hvor bl. a. handelsmannens brennevin ble lagret.

Årets historielagstur endte på øya Meløy - for de aller fleste i forbindelse med en oppsatt populær kirkekonsert. Men i forkant av denne var vi på busstur med guide på det som øya har å by på av veier, etterfulgt av samling i Meløygården og treretters middag i "Anders Larsa-stua".

Bilde
Middag i "Anders Larsa-stua" i Meløygården på Meløy.

Tradisjonen tro en hyggelig dag og trivelig tur.