2007

RUNDTUR I RØDØY.

Bilde
Søndag, den 12. august 2007 var det igjen duket for historielagstur. MS "Fjordcruise" var som vanlig full-booked da den på morgenkvisten la av gårde fra Ørnes-kaia i retning Rødøy kommune - med de sedvanlige mellomanløp av Grønøy og Bolga. Været var oss nådig også denne gangen, og da vi som første stopp ankom Blokk på sørsiden av Tjongsfjorden, var det riktig fint sensommervær.
På den private kaia i den idylliske pollen innenfor Hopssundet sto Bernhard Bloch med sin firbente venn og tok i mot forsamlingen - over 50 mennesker er det temmelig lenge siden denne vegløse lille grenda har sett på en gang! Ca. 1 km spasertur opp til "Blochstua" - et ubetinget smykkeskrin av et hus, i dag utelukkende i bruk som fritidseiendom, atskilt fra gårdsbruket som fremdeles er bebodd og i drift.
Bilde
Bilde
Bilde
Bernhard fortalte løst og fast om gårdens historie, levendegjort med fortellinger og anekdoter om folk som har hatt sitt virke her gjennom tidene.
Bilde
Bilde
Fru Aud hadde kokt rømmegrøt, som sammen med vafler, nyrørt blåbær og kaffe definitivt satte prikken over i'en når det gjelder gjestfrihet! Alle og enhver stortrivdes og var overveldet da ferden etter hvert måtte gå videre. Tida går fort i godt selskap.
Neste strandhogg var Nordværnes, litt lenger ut i fjorden, med et verft og mekanisk verksted som riktignok har slitt noe med sin eksistens, men som i dag så absolutt er oppegående og i drift som Rødøy Slip og Marina AS, og er en av pilarene i Rødøys næringsliv.
Bilde
Bilde
Bilde
Det var lagt inn tid for et besøk på Jakobsens verksted og museumsutstilling. Far - Kyrre (85) - og sønnen Kjell Arne Jakobsen har samlet og restaurert gamle båtmotorer, som med sine karakteristiske "dunk-dunk" og røykringer avløste seil og årer som framdriftsmiddel i fiskeflåten. Skipper Torleif Benjaminsen, med sin sønn som mannskap, tråklet båten mellom øyer, holmer og skjær, og forklarte underveis om holdepunkter i landskapet.
Bilde
Bilde
Neste stopp var Klokkergården i Selvågen på Rødøy.
Her fortalte en gammel kjenning av Meløy Historielag, Bernt Arntsen, om stedet, de siste års utvikling og forvandling av den gamle skolestua og klokkergården som sto for totalt forfall relativt kort tid tilbake. Det var dags for et varmt måltid - stedets herlige fiskesuppe - og med bordsetning i alle rom på første plan gikk alt knirkefritt, til tross for storinnrykk.
Bilde
Bilde
Dernest begav vi oss på vandring, via Havdurbrygga Kystmuseum, ei brygge som i sin tid tilhørte fiskebåten "Havdur".
Bilde
Bilde

Brygga ble bygd i 1959 her i Selvågen, i dag rommer den utallige små og større gjenstander som er samlet gjennom 40 år av Håkon Arntsen, fra 2005 med status museum. To etasjer med alt mulig fra gamle dager. Her finner vi også Askeladden souvenir- og bruktbod.

Bilde
Spaserturen fortsatte østover øya gjennom bebyggelse, forbi den gamle prestegården og kirka mot havna i Losviksundet, hvor båten ventet oss.
Bilde
Bilde
Bilde
Noen havnet underveis på Solheimsvollen med atelier, glassarbeider med friske farger, mye blomster og en urtehage. Store områder er gresset klippet for golf-spill.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Tida gikk og en litt utålmodig skipper drog i fløyta i et forsøk på å samle troppene.
Bilde
Bilde
Omsider var vi på tur videre til Gjessøy, der Evelyn og Tor Fredriksen ventet på den restaurerte og trivelig ominnredde brygga "Skjærgårdsro" med vafler og kaffe. En liten vandretur også her åpenbarte en ganske rik, delvis godt restaurert bebyggelse, men ingen bor fast på Gjessøy i dag.
Dagen var på hell, noen ganske små umerkelige skoddregndråper var i emning, og Meløy Historielags svært vellykkede sommertur anno 2007 var blitt historie!
Bilde