PÅ SOMMERTUR I BOLGVÆRET
Med all den dårlige værmeldinga ble det mer enn spennende for arrangøren om tur i det hele tatt lot seg gjennomføre på forsvarlig vis, men - med fullt belegg på bestilt båt (MS "FJORDCRUISE") fra Polarcirkelen Båttransport AS, Rangsund i Rødøy, og likeså 3-retters middag på Bolga kro til ca. 55 personer, så ble det i grunnen helt feil å avlyse - og takk for det, for det ble en veldig fin tur, med for mange mye ny kunnskap om Meløys lokalhistorie - fra den gang faktisk en stor andel av Meløys befolkning var bosatt ytterst i øyriket, nær fiskefeltene!
Bildene er tatt av Åse Sørgård og Oddleiv Torsvik.
Ole Selvær og Per Swensen var dagens utmerkede guider!
MS "FJORDCRUISE" ble bygd i 1985, og ble godt kjent i vårt område som MS "RØRSTAD", i rutefart for rederiet OVDS. Båten ble solgt sommeren 2000 til nåværende eier og omdøpt til "FJORDCRUISE", og Meløy Historielag er godt kjent med både båt og mannskap - nestor Torleif og sønnen Tommy-Kenneth Benjaminsen som skipper.
Dagens tema var egentlig «BOLGVÆRET og BOSETNING», men turet gikk først et stykke nordover - til Otervær, Meløyvær, Olstokkvær, Varkgård, Flatvær og Snyen. Ingen av disse øyene lå innunder Bolga, og regnes ikke å være en del av det som kalles Bolgværet. Dette var stort sett Meløygods, og ble bestyrt derfra, men denne "avstikkeren" et stykke nordover tok vi gjerne med på kjøpet!
Ruta til MS "FJORDCRUISE" på historielagsturen, søndag, den 28. august 2022.
Vesholmen
En reklame-brosjyre for øyriket forteller om 365 øyer, holmer og skjær i Bolgværet, men det er å ta litt hardt i (kanskje i Meløyværet, Snyværet og Bolgværet til sammen?). Egentlig opererer man med ca. 200 i Bolgværet, og det er da ikke så verst, det heller.
Disse øyene ble fra gammelt av brukt til utebeite, eggsanking, jakt og som base for fiske. I tidligere tider fantes det gammer på flere av øyene, hvor fiskerne bodde tidvis.
De aller første bosetterne levde under særdeles enkle forhold, i små gammer eller hus som bare var knappe 15 m². Når de etter hvert fikk bygd seg mer egnet familiebolig, overtok husdyra gamma inntil også et fjøs var tilgjengelig.
Under folketellingen i 1865 var det 4 øyer her ute som var bebodd fast, på Snyen bodde de 3 familier (18 pers.), på Olderøya 1 familie (4 pers.), på Esjeholmen 2 personer og på Tollevøya var det én husholdning (5 pers.).
I år 1901 bodde det 19 familier, til dels tallrike, i Bolgværet - 106 personer fordelt på 15 øyer. Til sammenligning kan det jo nevnes at det samme år var bosatt 103 personer på Bolga og 33 i Snyen, altså over 30 personer flere ute på øyene sørvest av Bolga enn på selve Bolga!
Snyen
For å nevne noen av øyene i Bolgværet som det en gang i tiden bodde både store og mange små mennesker, hørte vi om Anders Nilsa-øya, Gammøya, Sandvær, Ruskøy, Brattind/Brattøy, Brakarøya, Sauholmen, Skipparsøya, Haverøya, Helløy, Per Anders-øya, Olderøya, Tollevøya, Lyngvær og Hestøy... og enda var der flere!
Ruskøykalven
Det er lenge siden nå at de siste familiene flyttet fra både Meløyvær, Otervær, Olstokkvær, Flatværet, Snyværet og Bolgværet. Noen av de øyene man i tidligere tider kunne høre både kurauting, sauebrek, ljåslått, bølgeskvulp, åretak og barnelatter fra, benyttes ennå til fritidsformål, Små cruisebåter suser av sted og tråkler seg mellom, naturen har for lengst tatt tilbake de små åkerlappene, og i det hele tatt er det litt vanskelig å forestille seg livet her ut på øyer, holmer og skjær for 100 - 150 år siden, og dels mye lenger tilbake enn det. Derfor så utrolig viktig at vi blir minnet på denne tiden og blir konfrontert med utfordringene disse menneskene må ha hatt i sin hverdag!
Etter en svært interessant rundtur i Bolgværet, med to kunnskapsrike herrer på høytaleren, steg vi i land på Bolga, og hadde en liten øyvandring, der et svært interessant og informativt plakatprosjekt er gjennomført i nyere tid. Dette er et langstrakt foto oppe ved Vanntårnet, som viser utsikten herfra - tilført navn hele veien fra nord til sør på alle fjelltopper o.a.
Til slutt var alle samlet på Bolga Brygge, der Anders, Robin og Pratchaya tok imot oss med tre-retters middag, der vi hadde valget mellom to retter:
1. Skagentoast.
Grillet biff m/peppersaus, gulrotcreme, nattbakt tomat og ristede poteter.
Vanilje-panna cotta med mangosaus.
2. Fiskesuppe m/aioli.
Bakt torsk med gullbete, brocolini, nypotet, egg og persillesaus.
Eplepai med eplecreme og vaniljeis.
Gode og mette tok vi oss tilbake til MS "FJORDCRUISE" og ble trygt bragt tilbake til våre respektive havner. En utrolig flott og interessant dag var over, til tross for gråvær og småbekymringer - vi e da nordlendinga!