GILDESKÅL
Søndag, den 10. august 2014 gikk nok en meget vellykket tur av stabelen sammen med Meløy Historielag. Dette året var det søndre Gildeskål, Sandhornøya, Inndyr og gammelkirka på Gildeskål som var målet. Fullbooket buss i nydelig sommervær.
På Grensen ble vi møtt av Oskar Berg, styrer ved Nordlandsmuséet avd. Gildeskål, som var en svært dyktig guide gjennom dagen. Vi fikk høre om stedsnavn og betydningen av disse langs hele ruta - svært interessant, dette er nok noe de fleste sikkert ikke har reflektert så mye over i det daglige.
Første stopp var på Oterstranda, der vi fikk et innblikk i historien til gruvesamfunnet og virksomheten der før og under siste verdenskrig.
Turen gikk deretter videre til Sandhornøya, der vi først gjorde en avstikker utover til Sandvik/Langsanden for å ta en titt på det som skulle bli kunstverket SALT. Arbeidet pågikk for fullt (åpning 29. august), der var både filmopptak og snekring på gang.
Ved Mårnes hadde vi vår første skikkelige stopp, der vi var ute av bussen for å strekke litt på føttene. Her tok Oskar Berg oss med til ei gammel steinkistegrav som ble funnet under vegbygging utover til Mårnes. Grava ble da flyttet et stykke unna veien og bygd opp igjen.
Etter et kort stykke med buss igjen fikk vi øye på et hus litt utenom det vanlige, nemlig natur-/miljøhuset til familien Hjertefølger. Det knyttet seg stor spenning til besøket der - mange var nok nysgjerrige på hvordan dette huset var i virkeligheten.
På tunet ble vi mottatt av vertskapet, som straks bød gjestene på økologisk, velsmakende vegetarlunsj, der det meste av ingrediensene var dyrket av familien selv. Maten ble servert ute i det fantastiske sommerværet, og folk spiste, koste seg og gav seg god tid.
Ingrid Marie og Benjamin Hjertefølger fortalte om huset, byggeprosessen, intensjonene med å bygge et slikt hus og om urter og matplanter som de dyrket under glassgloben som var bygd over selve boligdelen.
Paret ønsker å forurense og belaste naturen minst mulig. Det er lagt inn strøm og vann på vanlig vis, men oppvarmingen sørger glasskuppelen for og en stor vedovn ved behov.
Veggene i boligdelen er reist av sand, halm og leire, som en slags "mursteinsbrød". Etterpå fikk alle ta huset i øyesyn og gå hvor de ville innendørs.
Huset har en flott beliggenhet, og fra takterrassen (under glasskuppelen) og utendørs er det flott utsikt mot Bodø og Landegode.
Neste stopp var ved Blix-bysten på Våg ved Elias Blix sitt barndomshjem. Her fikk vi et kåseri om den kjente salmedikteren, og seansen ble avsluttet ved at forsamlingen stemte i med første vers av "Å eg veit meg eit land". Dette gjorde inntrykk i den "solklåre dagen" under det mektige Sandhornet !!
Man skulle hatt mer tid på vakre Sandhornøy, men vi måtte begi oss videre til Inndyr og Heimsjyen Mat & Overnatting, hvor vi fikk servert nydelig fiskesuppe m/rundstykker. Tida ble litt knapp også her.
Ved gammelkirka på Gildeskål ble vi møtt av ei blid og trivelig jente som ønsket velkommen og bad oss inn. Etter å ha tatt plass i benkene overtok Oskar Berg og fortalte om kirkens historie opp gjennom århundrene, om forfall og restaureringer. For tiden pågår det arbeid med murverket både inne og ute. Vi fikk høre om den "forfulgte og forhatte" læreren fra Beiarn, som laget sin egen gravskrift, samt om presten Hans P. Bruun som visstnok ikke var så enkel en herremann (den tredje Bruun-presten på rad i sin tid). En røslig kar var han visst også, i hvert fall skal man bedømme etter messehakelen hans, men man vet jo også at han både var omfangsrik og i høyden målte 2,06 på strømpelesten! Vi kunne ha sittet i timer og hørt på Oskar, men alt har en ende...
Oskar Berg takket for laget da vi var tilbake på Grensen, og folk gav han en skikkelig applaus som takk for en fin og interessant dag. Ferga fra Ørnes måtte utsette avgangen i fem minutter, men fikk med seg de som skulle videre med den, mens bussen fortsatte mot Halsa.
Det er bare å takke turkomitéen for et flott opplegg, likeså den svært dyktige guiden Oskar Berg, samt sjåføren Stein-Arne Gundersen, som igjen sto for en trygg og god transport av begeistrede og takknemlige turdeltakere.