2023

SOMMERTUR TIL KJERRINGØY

Lørdag, den 19. august 2023 la Meløy Historielag ut på sin årlige populære sommertur, denne gang landeveis med buss - med Kjerringøy som det endelige målet.

Første stopp var allerede i Mevika i Gildeskål, dit tekstilkunstneren Aina Johansen nylig har flyttet, medbragt sitt fra tidligere veletablerte firma KAOS, registrert på Værøy i 2007 - «et kreativt kaos med tekstiler», som hun selv sier!
I de 2 - 3 siste årene har hun solgt varene sine fra en trang gang i leid bolig i Torsvik i Meløy, men sist sommer startet hun opp sitt verksted/produksjon og åpnet butikk i nykjøpt bolig på Mælan i Mevik, i et lokale det var landhandel fram til tidlig på 1970-tallet.
Hovedsakelig gjenbruk av gamle tekstiler, som «trylles» fram til vesker, glassbrikker, duker, skjørt, kjoler, votter og pulsvanter, nøkkelringer, refleksbrikker, bokmerker, håndlaga kort m.m.m.
Alt kan brukes - gamle ulltepper, jeans, skinnjakker gamle broderier o.s.v., som testes ut i alle slags sammensetninger og blir til produkter for salg i Kaos-butikken. Aina holder også styr på hvor hun har mottatt råvarene fra!
Denne lørdagsmorran åpnet hun og ektemannen Bjørnar Høgset hjemmet sitt i Mevikveien 30 for en busslast med forbipasserende turdeltakere, som både fikk servert kaffe og kanelsnurrer, samt fikk en innføring i Kaosheimens ideologi og miljøvennlige struktur!

Bilde

Aina Johansen åpnet hjemmet sitt i Mevik for full turbuss fra Meløy Historielag.

Veldig interessant, men turen gikk videre nordover, og medbragt lunsj fra Prestegårdsfjøsen på Meløy ble inntatt på Kjerringøy.

Bilde

Brygga på Kjerringøy hvor «Hver gang vi møtes» spilles inn.

Deretter var forsamlingen klar for omvisning i eldre herskapelig miljø v/guide Lise Kvitflo Gerhardsen, p.t. student ved Nord universitet i Bodø, som fortalte om fordums tider på Kjerringøy - om Anna Elisabeth (f. Sverdrup), gift to ganger - først Ellingsen og siden med E. B. K. Zahl, som samlet store rikdommer og satte sitt preg på handelsvirksomheten i hele Nordland på slutten av 1800-tallet.
Det var ingen barn i arverekka.

Bilde

Porselenet som ble kjøpt under en reise i Europa før bryllupet til Anna Elisabeth og Erasmus Zahl.

Bilde

Omvisning på Kjerringøy handelssted v/guide Lise.

Kjerringøy handelssted er et godt tidsmessig bevart anlegg, der man får høre om både klasseskille, 1800-talls dagligliv, fiskerier, handelshistorie og mye mer.
Krambu er opprettholdt på brygga så godt det lar seg gjøre, med sine flaskekoster, kremmerhus og kasjettluer, og i «Nyfjøsen» er det etablert en kafé.
Muséet har også egne opplegg for barn/familier.

Bilde

Interiør i hovedbygningen med himmelseng og sofa.

Stedet «oser» kultur, og det var vel tilfredse deltakere på historielagsturen også sommeren 2023, som forlot dette unike og stadig levende kystsamfunnet utpå ettermiddagen.
Middagen ble inntatt underveis på heimturen, i Saltstraumen på Kjelen Kafé.