2019

SOMMERTUR TIL LURØY

Denne gang gikk sommerturen med båt til Lurøy.

Bilde

Ørene synes på hesten denne dagen!

Lørdag 17. august ble det heldagstur for 56 personer, fra Sør- og Nordbygda. Vi la fra Ørneskaia kl. 08:00 med båt fra Polarcirkelen Båttransport AS. Gikk innom Meløysund og hentet både folk og deilige påsmurte baguetter fra kaféen «Prestegårdsfjøsen» på Meløy, som vi senere koste vi oss med til lunsj.

Bilde

Matlevering fra «Prestegårdsfjøsen» på Meløy.

Båten stakk snuten innom Grønøy-kaia og hentet mange passasjerer også der, før ferden gikk sørover til Stokkvågen.

Bilde Bilde

Lunsj ved og på kaia i Stokkvågen.

Buss fraktet oss opp til Grønsvik kystfort.

Her takker Meløy Historielags leder, Anne-Rita Kolberg, bussjåføren for utført oppdrag.

Bilde

Museumsleder Ragnar Selnes var engasjert av laget til å holde et foredrag om «Lurøyaffæren». Dette gjorde han med stil. I en hel time holdt han hele reisefølget i sin hule hånd. Etterpå var det fritt til å vandre rundt og se på utstillingene, både inne i det nyrestaurerte museumsbygget og ute på det store museumsområdet. Vi fikk et sterkt møte med 2. verdenskrig!

Bilde Bilde

Museumsleder Ragnar Selnes ekspederer i museumsbutikken på Grønsvik kystfort.

Bilde Bilde

Glimt fra utendørsinstallasjonene på Grønsvik kystfort, Lurøy fastland.

Fra Stokkvågen bar det videre til Lurøy/Onøy. Vi la til kai ved restauranten «Torshavn». Derfra vandret vi et par hundre meter opp til det tre-etasjes store museumsbygget til Lurøy kystlag. For de som var dårligst til bens, sto det en bil klar for skyss.

Kystlagets leder Birger Johannessen, og en del av hans mannskap, ga oss en fyldig informasjon om lagets aktiviteter, og det var ikke småtterier. De har på dugnad fått bygd og fylt opp et museum som inneholder både båtmotorer, malerier, tannlegestol, orgel, båter etc. Her fikk vi virkelig sett den nordlandske kystkulturens allsidighet. Imponerende!

Kystlaget har også fått ordnet og innredet brygger der båtfolk (og andre) kan få leie rom til overnatting. Kapasiteten er på over 30 senger, og man har her tilgang til kjøkken, bad og vaskerom. Litt av et kystlag!

Bilde
Bilde Bilde

Kystkultursenteret på Lurøy.

Bilde

Kystens kvinner har fått sin bauta i Lurøy.

100 meter videre oppover veien kom vi til Lurøy kirke. På dette kirkestedet har det stått kirker i flere hundre år. Dagens kirke ble satt opp i 1812. Det over 200 år gamle flotte bygget har skikkelig massive tømmervegger.

Både prest og organist sto klar og tok imot oss. Vi fikk ei kirkehistorisk innføring av prest Birger Bentzen. Organist Chris Eva spilte flere melodier for oss. Kirkeorgelet, kjøpt brukt i 1969, hadde gjort sitt beste fram til nå. De samlet inn penger til et nytt orgel, med atskillig flere piper. Håpet var at de hadde det ferdig montert før jul 2019.

Alle vi besøkende ofret en økonomisk slant til ny-orgelet ved utgangen, og vi vet at det ble tatt i bruk i adventen! Gratulerer!

Bilde Bilde Bilde

Lurøy kirke, presten Birger Bentzen som orienterer og organist Chris Eva som spiller for oss.

Programmet for dagen var kanskje litt stramt. Men noen rakk å vandre opp til Lurøy hovedgård, der historielaget også var på gjesting i 1993. Her kunne man beskue den flotte renessansehagen som ble anlagt i år 1740. Dette er kanskje verdens nordligste i sitt slag. Selv om vekstsesongen var på hell, sto det fremdeles planter og prydet hagen.

På Restaurant Torshavn sto det dampet kveite på menyen.

Bilde

En historielagstur som føyer seg i rekken av dem vi setter umåtelig stor pris på.

Vi takker Tommy-Kenneth Benjaminsen med mannskap for veldig god service under vår båtreise!