2017

NORDFJORDEN I RØDØY.

Søndag den 20. august var det tid for den årlige sommerturen til Meløy Historielag. Kl. 09:00 var det oppmøte på Ørnes kai for å gå om bord i den største hurtigbåten til Polarsirkelen Båttransport AS, MS "Fjordcruise", en båt historielaget kjenner godt og føler seg hjemme i.

Interessen var stor, vi hadde full båt (56), som kom om bord på Ørnes, i Meløysund, på Grønøy og Vågaholmen. Turen gikk så sørover og inn Melfjorden, med stopp ved Nattmålsfossen, videre inn Nordfjorden. Det er femten år siden denne sommeren at Meløy Historielag var på disse trakter ? med samme båt. Noen var kanskje med også den gang, men for mange var dette første gang.

Bilde
Nattmålsfossen i Melfjorden.
Bilde
På tur inn Nordfjorden.

Vi hadde med Rolf Mikalsen, han er oppvokst på Hanvikhugen og flyttet fra området på femtitallet. Han var guide for oss, i tillegg til skipper Torleif Benjaminsen, som også har aner fra dette området. De fortalte mange historier fra eldre tider og ikke minst fra krigens dager, da det var mange radiosendinger til England i dette området. Vi gikk forbi Nordfjordholmene og nesten helt inn i botn, her fikk vi servert reker og loff med noe attåt. Med en blikkstille fjord og antydning til sol viste Nordfjorden sin mektige natur for oss.

Bilde
Bilde

Inne i fjordbotnen åpenbarer brearmer fra Svartisen seg i et mektig skue, brusende elver og fossefall på flere kanter og morenerygger dannet av is og vatn gjennom årtusener.

Da måltidet var over, dro vi videre. Da kom regnet - med litt vind, men med såpass til båt gikk selvsagt alt bra. Vi var innom Rangsund, der båten har sin base, og dro videre til Selsøyvik, hvor vi var i land på en rask spasertur. Torleif, skipperen, fortalte litt om handelsstedet og dets historie.

Bilde

Ferden gikk videre mot Rødøy og Klokkergården, hvor middag var avtalt til kl. 16:00. Malin og co. tok imot oss og serverte urtemarinert lam, der urtene kom fra nettopp Nordfjorden, dessert var riskrem med en nydelig saus av bær fra Rødøya - et virkelig godt måltid!

Ved ankomsten til Rødøy fortalte Rolf Mikalsen at det gamle munnladningsgeværet som ble brukt til bjørnejakt i Nordfjorden, befant seg like i nærheten. Det var gitt av familien hans til museet. Geværet ble like godt hentet til Klokkergården og alle samlet seg inne for å høre Rolf fortelle om geværet, hvordan det ble ladet opp og om hvem som hadde brukt det. I tillegg fortalte han litt mer om sin oppvekst på Hanvikhaugen og området i Nordfjorden.

Bilde
Rolf Mikalsen og det gamle munnladningsgeværet.

Omsider var det tid for hjemreise. Været var ikke det beste, med litt vind og lavt skydekke, men alle var i godt humør etter en fantastisk dag i Nordfjorden og god mat om bord og på Klokkergården.

Meløy Historielag takker alle som var med på turen, en spesiell takk til Rolf Mikalsen og til Polarsirkelen Båttransport AS for en flott tur.