2022

PRODUKTPRESENTASJON

Siden 1985 har Meløy Historielag gitt ut årbok og kalender årlig- Årboka «Den stille fjerding» nr. 38 og Meløykalenderen 2023 ble presentert og lagt ut for salg på Kulturfabrikken i Spildervika på Ørnes, fredag, den 18. november 2022, og i god tradisjon ble det servert kaffe, småbrød og kaker til alle frammøtte.

Bilde
Bidragsyterne til «Den stille fjerding» nr. 38

Bilde
Bidragsyterne til Meløykalenderen 2023

Ørnes Blandakor sørget både for bevertning og litt underholdning, og i tillegg stilte sangeren Oksana Andriika fra Ukraina opp med et par sterke og flotte låter fra sitt repertoar i hjemlandet.

Bilde
Ørnes Blandakor

Bilde
Oksana Andriika fra Ukraina

Bilde
Historielaget stilte også opp med sitt bord og sine ferskeste produkter, sammen med mange andre kreative utstillere, dagen etter (19. november) på Førjulsmessa, arr. av Meløy Bibliotek på Meløy Kulturhus i Glomfjord, der det for øvrig også var café v/Meløy Hagelag.

MARKEDSDAG PÅ ØRNES

Felleskjøpet inviterte igjen til MARKEDSDAG på Ørnes, lørdag, den 10. september 2022, og tradisjonen tro stilte Meløy Historielag med stand. Arrangementet var utrolig heldig med været, og folk strømmet til disse timene og koste seg!

Stor interesse for både bøker og kalendere, nye og gamle utgaver, gull verdt for de interesserte, og populært at eldre kalendere med gamle bilder var gratis denne lørdagen!

- Og historielaget fikk tegnet flere nye medlemmer!

Bilde
Her sitter Lise Kildal og markedsfører Meløy Historielag.

JÆRADAGEN 2022

Noe rufsete vær, men Jæradag ble det - lørdag, den 18. juni -22 - med hele ca. 300 besøkende!
For sjuende året på rad arrangerte lokalsamfunnet tradisjonelt bygdemarked, i gammeldags stil - og Meløy Historielag var på plass!

Ellers var det både melkespannkasting, øksekast og spikerhamring, og selvsagt salg av både kaffe, kaker, grøt, slikkerier og popcorn, tollekniver og andre husflidsprodukter, som seg hør og bør på et marked.

Bilde
Her ser vi glimt fra historielagets stand, betjent av Åse Sørgård, som solgte en god del!

Markedet foregikk i stor grad inne på Meløy videregående skole i Glomfjord, på grunn av værprognosene.
Dagen starta riktignok med regn, men det lysna til utover formiddagen ...

Bilde
Meløy Turlag (u/Bodø og Omegns Turistforening) er her representert med også trofast medlem av Meløy Historielag, Sverre Birkelund, som koser seg med rømmegrøt.

Bilde
Bilde
Sander Aasen Pettersen frister med popcorn og kaffe, og tørrfisken både lukta og smaka godt - sies det...

ENDRET STYRE

Nylig gjenvalgt leder i Meløy Historielag, Anne-Rita Kolberg, avgikk ved døden fredag, den 22. april 2022.

I styremøte den 10. mai d.å. ble det vedtatt at Trond Mikkelborg rykker opp fra nestleder til leder av laget, at Åse Sørgård blir ny nestleder fram til neste årsmøte og at Øystein Ursin rykker opp fra vararepresentant til styremedlem (se u/INFO vedr. sittende styre).

Det er i den forbindelse tatt kontakt med Brønnøysundsregistrene og bank ang. formaliteter.

2021

ARRANGEMENT PÅ "KULTURFABRIKKEN"

Endelig kunne Meløy Historielag igjen invitere til årbok- og kalenderlansering, denne gang på Kulturfabrikken i Spildervika fredag, den 19. november 2021.

Bilde

Bilde

Folk møtte opp og årets bidragsytere ble gjort stas på. Ørnes Blandakor sto for bevertningen og legendariske BIN ("Bulder i natten") spilte opp med sine fengende låter.

Bilde

Bilde

Lagets 37. årbok og 38. kalender i rekken f.o.m. 1984 / 1985 er "i boks", og like flotte produkter som alltid!

Bilde

2019

FØRJULSMESSE

Historielaget profilerer seg stadig, og hadde stand også på «Førjulsmessa» på Meløy Bibliotek på Ørnes lørdag, den 23. november 2019. Denne gang er det Anne-Rita og Åse som viser fram lagets produkter og frister til julegaveinnkjøp.

Bilde

ARRANGEMENT PÅ ØRNES HOTELL

Fredag, den 8. november 2019 avholdt Meløy Historielag sin årlige presentasjon av årets produkter - Årbok nr. 35 og Meløykalenderen for 2020.

I kjent og tradisjonell stil ble artikler og bilder gjennomgått og vist på skjerm av hhv. Dagfinn Kolberg og Ole Hjalmar Schulz.

Bilde

Også denne gang med godt oppmøte - hele 60 personer hadde møtt fram for en kosestund på fredagskvelden!

Her ser vi også de frammøtte bidragsyterne til bok og kalender samlet for applaus.

Bilde

Ken Åge Hansen og Lena Meløysund Myrvang stilte opp på kort varsel for å underholde med nydelig sang og akkompagnement, da den annonserte måtte melde forfall.

Bilde

MARKEDSDAG

Liv og røre på Felleskjøpet Ørnes lørdag, den 14. september 2019 fra kl. 10:00 - 15:00. Mange boder av forskjellige slag, der Meløy Historielag var en av salgsbyderne - her v/Lise Kildal.

Bilde

Det var café på området for anledningen og masse folk, til tross for ustabilt vær i starten. Det meste foregikk under tak og stemningen var god.

Bilde

Her ser vi Lise i aksjon, men akkurat denne kunden, Unni Torsvik, har nok alle disse produktene fra før!

2018

ÅRBOKSLIPP 2018

Årbokslippet blir torsdag den 15. november kl. 18:00 på Ørnes hotell.
De er bestilt 1.000 årbøker for 2018!

Det vil denne dagen også være anledning til å kjøpe eldre utgivelser fra Historielaget.

STEINKAIMARKEDET I MELØYSJØEN

Søndag, den 1. juli 2018 gikk det etter hvert årlige «Steinkaimarkedet» av stabelen nede ved naustan` i Meløysjøen, og der var selvfølgelig Meløy Historielag på plass med et utvalg av sine produkter. Åse Sørgård sto bak disken og fristet med bøker, kalendere - der eldre utgaver ble delt ut gratis til interesserte - og tippekonkurranse.

BildeBilde

Ellers var markedet fullt av stands, salg og aktiviteter for store og små...

ÅRSMØTE 2018

Årsmøtet ble avholdt på Ørnes Hotell torsdag, den 3. mai kl. 18:00.

Fast sak på alle årsmøter er valg av nye medlemmer til styret.
I år takker en mangeårig og trofast tillitsvalgt, Ole Hjalmar Schulz, for seg i Meløy Historielags styre, og det går ikke upåaktet hen. Her takkes han med blomster for innsatsen av historielagsleder Anne-Rita Kolberg.

Bilde

Det nye styrets sammensetning etter årsmøtet den 3. mai 2018 er:

Leder:
Anne-Rita Kolberg, Glomfjord

Styremedlemmer:
Trond Mikkelborg, Reipå
Øystein Ursin, Glomfjord
Åse Sørgård, Ørnes
Per Hogne Jensen, Ørnes

Varamedlemmer: Øystein Birkelund, Halsa
Roar Storjord, Ågskardet/Halsa
Lise Kildal, Reipå

BOKPAKKER TIL HURTIGRUTEN

Meløy Historielag gir bokpakker med Årbøker til bibliotekene om bord på hurtigruteskipene. Pakkene består av ca. 10 stk. bøker, som blir levert på skipene vedlagt et hyggelig følgeskriv.

Fredag, den 9 februar 2018 ble de to første skipene - MS «VESTERÅLEN» og MS «SPITSBERGEN» - positivt overrasket over bokgaven!

MELØY HISTORIELAG PÅ FACEBOOK

Vi erfarer at stadig flere benytter seg av sosiale medier. I tillegg til hjemmesida vår ser vi at vi også bør ha vår egen side på Facebook.

Dette vil bli ordnet i nærmeste framtid.

2017

PRODUKSJON OG DISTRIBUSJON

Meløy Historielag fikk ikke så rent lite å stri med på tampen av 2017. Like før Årboka var klar for trykking gikk produksjonsfirmaet konkurs. I siste liten (i forhold til "julesalget") fikk en i stand avtale med nytt firma, som greide både å produsere og levere et meget godt produkt innen akseptabel frist. Ikke alle de andre berørte innen Årboksamarbeidet i Salten satt igjen med positiv erfaring i så måte.

Under det svært viktige julesalget av Årbok og Kalender mistet vi vår største distributør, Meløy Libris, som startet opphørssalg 3. juledag, og lagets produkter ble hentet ut av forretningen. Videreføring av dette salget har skjedd etter henvendelser til lagets egen ledelse, som har effektuert bestillingene selv. Produktene har også vært omsatt i en del forretninger rundt om i kommunen, foruten noen i Bodø, derav også Notabene på «Trekanten», som etter kort varsel ble nedlagt i vinter og restlageret av bøker måtte hentes med svært kort frist.

Erstatningsrutiner etter opphøret av Meløy Libris blir en utfordring å få på plass.

UTSTILLINGER / "STANDS"

Meløy Historielag hadde stands i året 2017 både på "Jæradagen" i Glomfjord, "Steinkaimarkedet" og "Julemarkedet" på Meløy.

BØKER TIL SKOLEELEVER

Historielaget fortsetter sin tradisjon med å dele ut årbøker fra det året de ble født til alle elevene i 10. klasse i Meløy.
Tiltaket er blitt godt mottatt og vil bli gjentatt.

PRESENTASJON AV ÅRETS PRODUKTER, Årbok og Kalender

Fredag, den 24. november 2017 var det det sedvanlige, årlige Kalender- og Årbok-slippet arrangert på Ørnes Hotell. Ei stund så det litt mørkt ut for årets bok, da trykkeriet gikk konkurs i høst på verst tenkelige tidspunkt, men saken løste seg med et annet trykkeri og mange håpefulle kunne senke skuldrene.

Bilde

En av de virkelig trofaste bidragsyterne når det gjelder bilder - spesielt til kalenderen, Reidun Hals.

Bilde

De tilstedeværende årbok-forfattere og -billedytere fikk seg overrakt påskjønnelse for dette i form av årets rykende ferske bok.

75-ÅRSJUBILÉET FOR "OPERASJON MUSKEDUNDER"

Det ble ei flott og høytidelig markering i Glomfjord lørdag, den 16. september 2017.
Meløy kommune, Glomfjord Grendelag, Nordlandsmuséet og Meløy Historielag sto som arrangører. I tillegg stilte Statkraft med å låne ut Infosenteret og åpne kraftstasjonen på Fykan for omvisning for de som var interessert. Mye folk var samlet, og bussen som var satt opp fra Infosenteret i Glomen måtte kjøre mange turer for å få folk til/fra stasjonen og minnebautaen.

Bilde

Det ble en svært høytidelig stund ved bautaen over kommandosoldatene som gjennomførte "Operasjon Muskedunder" i september 1942, der ordfører Sigurd Stormo holdt minnetale og la ned krans.

Grendelaget serverte kaffe på Infosenteret. I tillegg var det ei flott utstilling med effekter etter operasjonen. Det var laget en DVD om hendelsen som ble solgt av grendelaget. Helge Seim fra muséet holdt foredrag, og dette måtte han holde to ganger for at alle interesserte skulle få hørt det.

Meløy Historielag bevilget tidligere i 2017 inntil 7.000 kroner til denne jubileumsmarkeringen. Etter forespørsel ble det av laget gitt ytterligere 1.000 kroner til innkjøp av to utstillingsdokker til muséets faste "Operasjon Muskedunder" - utstilling i muséets lokaler på Ørnes gamle handelssted. Dukkene er på plass i full mundur.

SOMMERTUR 2017

Søndag, den 20. august arrangerer historielaget sin sommertur til Nordfjorden i Rødøy. Vi starter fra Ørnes kai kl 09:00 og fra Grønøy ca. kl. 09:30.

Nordfjorden er en sidefjord til Melfjorden og er i dag helt avfolket. Landskapet langs fjorden er naturskjønt, og det vil bli interessant å se hvor folk kunne bosette seg for å skaffe utkomme for seg og familien. Nordfjorden ligger i Saltfjellet - Svartisen nasjonalpark.

Vi vil ha med lokalkjent guide som vil fortelle om det vi ser underveis og som sikkert kan gi oss svar på ting vi lurer på. Dersom det blir tid, vil vi også gjøre en stopp i Selsøyvik. Siste stopp før retur heim blir Klokkergården på Rødøy der vi vil få servert middag. Underveis vil det også bli servert lunsj på båten.

Erfaringene vi har fra tidligere båtturer, er at vi har hatt full båt og har operert med ventelister. Vi håper på full båt også i år. Da vi har et begrenset antall plasser, blir det «først til mølla-prinsippet» som gjelder. Prisen er ikke avskrekkende, da det i tillegg til båten er lagt inn lunsj og middag. Vi håper på god oppslutning og godt vær. Viser ellers til annonse i lokalavisene og her på hjemmesida vår når det gjelder pris og påmelding.

Vel møtt til trivelig tur.

ÅRBOKSEMINAR I GLOMFJORD

Årboksamarbeidet i Salten arrangerer tid om annen seminar for redaksjonene. Denne gangen var det Meløy Historielag som var vertskap for Årbokseminaret, arrangert over to dager, den 19. og 20 mai 2017.

Til sammen 16 personer - fra Steigen, Straumen, Saltstraumen, Fauske, Gildeskål og Meløy - møttes i Glomfjord på fredag.

Bilde

Fredags ettermiddagen var det omvisning på industristedet, en tur opp til Fykan og deretter middag på Glomfjord Hotell.

BildeBilde

Lørdagen startet med en visitt på Glomfjord Industrimuseum, med flott informasjon og filmframvisning. Opplegget på muséet vakte såpass stor interesse at tidsramma som var satt av til dette, ble skikkelig tøyd. Etter dette ble selve seminaret avholdt med innlegg av Kjell Bakken, Dagfinn Kolberg og Anfinn Myrvang.

Tilbakemeldingene var alle gode for et godt gjennomført seminar. De tilreisende var begeistret da de dro heim, og flott at vi denne gangen fikk arrangert seminaret, at det ble vellykket og at vi fikk vist deltakerne noe av det vi har å by på i vårt område.

Bilde

PRISREDUKSJON

Fra 1. februar 2017 er prisen for Meløykalenderen 2017 satt ned til kr 50,-.

ÅRBOK 2017

Redaksjonen for Årboka og Kalenderen er på jakt etter artikler og bilder til årets utgivelser. Kvess' blyanten og grav i skuffene etter bilder. Det trenger ikke å være «eldgammelt» for å kunne brukes - husk at dagen i dag er historie i morgen...

"Nettredaktøren" er så freidig at han etterlyser gamle kjøretøyrelaterte historier / bilder fra Meløy!

2016

PRESENTASJON AV ÅRETS PRODUKTER, Årbok og Kalender

Fredag, den 11. november 2016 gikk den årlige ÅRBOK- og KALENDER-presentasjonen av stabelen på Ørnes Hotell - i kjent stil.

Bilde

Ca. 70 personer hadde møtte opp til ei trivelig stund i godt selskap, der Dagfinn Kolberg gav oss en fyldig rapport om Årbok nr. 32 og Ole Hj. Schulz ditto om Meløykalenderen for 2017.

BildeBilde

Anne Rita Kolberg medvirket ved å berømme de mange bidragsyterne, bl.a. som her Kristian Haukalid (på vegne av Glomfjord Hornmusikkforening, som fylte 100 år tidligere i år og har fått en fyldig artikkel i årets bok), samt Unni Torsvik for arbeidet med web-sida.

BildeBilde

Glomfjord Ungdomskor, med Berit Rosting som dirigent og Kenneth Rosting Johansen på gitar, underholdt med en liten mini-konsert.

Bilde

Torfinn Holmslet fikk anledning til å reklamere for ei ny bok han har på trappene i privat regi, etter hva vi forstår en stor hyllest til Meløy! Kaffe, rundstykker og en halvtimes film fra 8-millimeterens dager (konvertert til DVD), laget av Gunnar Steindal med en reise fra Bodø til Glomfjord som tema, rundet av nok et vellykket arrangement fra historielagets side.

Meløy Historielags sommertur 2016

Meløy Historielags sommertur går i år med buss til Indre Salten, nærmere bestemt til Sjønstå Gård og til Sulitjelma.

Turen finner sted lørdag den 20. august, med start fra Halsa kl 07:00, fra Glomfjord kl 07:35 og fra Ørnes fergekai kl 08:00. Underveis vil det bli en liten stopp ved Saltstraumen Hotell der de som ønsker det, vil få mulighet til å kjøpe kaffe.

Turen fortsetter videre til Sjønstå, som ligger ved Øvervatn i Fauske kommune. Sjønstå Havn var i perioden ca 1890 - 1956 endepunkt for Sulitjelmabanen. Herfra ble malmlekterne slept med dampdrevne slepebåter over Øvervatn og Nedrevatn til Finneid. Foruten malmtransporten, fulgte gods og passasjertrafikk den samme ruta. Fra 1956 ble Sulitjelmabanen forlenget til Finneid og Sjønstå mistet sin rolle som utskipningshavn.

På Sjønstå vil vi besøke gården, kunne ta en titt på det som måtte være igjen fra stedets storhetstid som havn, og her blir det servering.

Ferden går så videre til Sulitjelma, der vi vil kjøre litt rundt i området, ta en titt på gruvemuseet og besøksgruva. Her vil vi også ha med lokal gaid. På retur blir det middag på Fauske Hotell før kursen settes mot Meløy.

Vi vil være tilbake på Ørnes senest kl 19:45 (slik at vi når ferga kl 19:50) og på Halsa ca kl 20:50.

Pris for turen blir kr. 650,- for medlemmer og kr. 800,- for ikke-medlemmer. Prisen innbefatter busstransport, servering på Sjønstå og middag på Fauske Hotell.

Se ellers annonse vedrørende pris og påmelding.

Gavebøker

Det har av historielaget det siste halvåret ved ulike anledninger som tidligere nevnt vært utdelt årbøker til alle 10. klasse-elever i Meløy, fra det året de var født. Gaven har blitt svært godt mottatt av overraskede ungdommer.

Bilde

Her er det f.v. Marte Sætherskar og Marte Wiik på Meløy skole som takker Meløy Historielag for gaven, Årboka fra år 2000.

Anfinn Myrvang

Ved siste årsmøte gikk Anfinn Myrvang ut av styret i historielaget. I mange år var han redaktør for årboka og i siste periode var han medlem av styret.
Vi vil takke Anfinn for den store innsatsen han har gjort for laget gjennom alle år. Vi vet at interessen for laget og arbeidet fortsatt er stor, og regner med at han fortsatt vil være bidragsyter og konsulent for historielaget i enda mange år.

Bilde

Anfinn, den briljante leder av historielagets årlige november-treff.

Øystein Ursin ble valgt som vara i fjor. Han er nå valgt inn i styret i Anfinns sted. Ole Arnt Lorentzen er valgt som ny vara etter Øystein. Vi ønsker de nyvalgte velkommen i sine poster.

Meløygården

På årsmøtet ble det bevilget inntil kr 50.000 til stiftelsen Vern av Meløygården til restaurering/ reparasjon av Gammelbanken. Før pengene betales ut, må det foreligge et kostnadsoverslag og en dokumentasjon på hva pengene er brukt til.

Bilde

Foto av "Gammelbanken" i Meløygården fra 2011.

Steinkaia i Meløysjøen

Foreningen Steinkaias Venner på Meløy skal nå gjøre en innsats for å få lagt stein, som sjøen har vasket ut, på plass og få skiftet ut bolting som er ødelagt av rust.
Håper å ha det meste utført til årets marked og kystmesse den 26. juni. Årsmøtet i Meløy Historielag bevilget inntil kr 20.000 i år til tiltaket. Før pengene betales ut, må det foreligge kostnadsoverslag og dokumentasjon på hva pengene er brukt til.

Bilde

Digitalisering av bilder

Arbeidet med å få digitalisert bilder, systematisert og gjort arkivet tilgjengelig er nå kommet godt i gang.
Vi har skaffet en del digitalt utstyr til lagring av materialet. Vi ser ellers at vi er avhengig av å kjøpe en del tjenester når det gjelder bildematerialet.
Årsmøtet i historielaget har gitt styret fullmakt til å bruke inntil kr 50.000 i år, med mulighet til å søke om ytterligere tilskudd senere dersom det skulle være behov.

Sommertur 2016

Årets sommertur blir muligens en busstur til ett eller annet sted i Salten. Vi vil komme tilbake med mer informasjon når vi har fått ting mer avklart.

Årets kalenderproduksjon

Kalenderredaksjon minner om at vi tar i mot og har behov for bilder til kalenderen. Bildene kan sendes til en av de tre i komitéen (adresse finner du på baksida av kalenderen), eller til noen i styret.
Bildene bør vi ha innen utgangen av august.

Årboksamarbeidet

Årboksamarbeidet i Salten har hatt ny anbudsrunde vedrørende produksjonen av årboka. De neste to årene skal Prinfo Rønnes i Mosjøen ta seg av oppgaven.

Kekkans billedarkiv

Arbeidet med billedarkivet fra Kristian Tvenning (Kekkan)'s journalistvirke er nå kommet i gang. Til jul mottok historielaget en ny pengegave fra Viggo Vatne, tidligere oppvokst i Våtvik / Ørnes, på kr 10.000. Pengene er tenkt brukt i forbindelse med arbeidet med Kekkanarkivet.

Gave til 10.-klasseelever

I vinter har alle tiendeklassingene i Meløy fått overrakt et eksemplar av Årboka for det året de ble født. Dette er blitt veldig godt mottatt.

Befaring på gravgården på Meløy

Fredag 8. april har Kirkevergen i Meløy invitert til befaring på gravgården på Meløy. Her vil Oscar Berg møte fra Salten Museum og Åse Sørgård, Ingjar Johnsen og Øystein Ursin fra historielaget møte.

Seminar om krigsminner i Salten

Onsdag, den 20. april skal det arrangeres seminar om krigsminner i Salten i Klungset Leir på Fauske. Seminaret er beregnet på representanter fra kommunene og historielagene. Meløy Historielag vil prøve å få sendt delegater.

Kurs i Slektsforskning

Slektsforskerkurset vi skulle ha den 6. februar, måtte avlyses på grunn av liten påmelding. Det vil bli tatt opp igjen i begynnelsen av mars en gang, men da som et ettermiddags-/kveldskurs.

Gave til 10.klasse-elever i Meløy

Styret i Meløy Historielag har vedtatt å dele ut lagets årbok til tiendeklassingene i Meløy fra det året de er født, med en liten hilsen fra historielaget.

Salg av historielagets produkter minker

Salg av årbok og kalender har gått noe ned de siste par årene. Når det gjelder boka, er salget for 2015 høvelig likt salget for 2014. Kalenderen er det solgt noe mindre av siste år.
I tillegg Ark i Bodø, har Notabene og Nordli på City Nord hatt produktene for salg.

Journalist Kristian Tvennings billedarkiv

Bildearkivet fra Kristian (Kekkan) Tvennings virke som journalist gjennom ca. 50 år ble i sin tid donert til historielaget. Vi er nå klar til å starte arbeidet med å få det gjennomgått, systematisert og gjort mest mulig tilgjengelig. Håper å ha det i orden om ikke alt for lenge.

Hipp hurra for våre 70-åringer i styret i Meløy Historielag!

Øystein Ursin fyller 70 år den 6. februar og Ole Hjalmar Schulz fyller 70 år den 18. februar.

Meløy Historielag setter umåtelig stor pris på sin "fotsoldater", og markerte begivenheten på siste styremøte - onsdag, den 3. februar på "Bakeriloftet".

De fikk, i tillegg til Petter Dass-inspirerte bursdagskort, overrakt hvert sitt bilde med nordlys over Reipå som motiv, fotograf Dagfinn Kolberg. Tilstede var også Anne-Rita Kolberg, Øystein Birkelund og Åse Sørgård, og det ble selvfølgelig disket opp med bursdagskake!

Bilde Bilde

2015

PRESENTASJON AV ÅRETS PRODUKTER, Årbok og Kalender

Fredag, den 13. november 2015 hadde Meløy Historielag kalt inn til Årbok - og Kalenderpresentasjon og ei trivelig stund på Ørnes Hotell.

Siden sist har mangeårig redaktør og konfransier, Anfinn Myrvang, trukket seg tilbake og overlatt roret til nye krefter. Dagfinn Kolberg hadde valgt å kjøre arrangementet over noenlunde samme lest som tidligere, og klarte det utmerket.

De minst 75 som hadde møtt opp tok i mot årets bok og kalender med åpne armer, og deler av Glomfjord skolekorps underholdt forsamlingen underveis.

Bilde

Bilde

"Urdas Venner"

Meløy Historielag meldte seg våren 2015 inn i støtteforeningen "Urdas Venner", og det ble satt pris på. "Urda" var ei jakt på 77 fot da den ble bygd i 1882 i Hardanger av skipsbygger Lars Skåla. Han hadde ikke kjøper da jakta var ferdig, men omsider spurte en Knut Aga spurte om å få kjøpe den. Jakta kostet i de dager 9.000 kr. Opprinnelig var dette en én-masters jakt, så galeas (to master) fra 1910.

I 1915 kom skuta på nordnorske hender, først til Hans Thomassen, Gildeskål, sammen med Jakhelln, Bodø. Så overtok Jakhelln "Urda" alene i 1938 og solgte den straks videre til Olaf Olsen på Åmnes i Meløy, som rigget den som motorfartøy samme år.

"Urda" gikk i fraktfart langs hele kysten til den ble forlenget (med 14 fot på midten og 6 fot akter) i 1953 som sildesnurper. Total lengde var da 98,5 fot. Motor var en Kelvin 530 hk. Hjelpemotor Cumming 40 kw.

I dag verneverdig, fra 2010 har seilskuteforeningen "Øst i Viken" (Fredrikstad) eid båten, og målet er å bringe den tilbake til den opprinnelige "Urda" fra 1882.

Lovund - turen

Lovund - turen den 9. august 2015 (se "Turer") ble en suksess, med full båt, bra vær, flott opplegg på øya, og ikke minst at medlemsmassen i historielaget økte med hele 16 personer i løpet av turen!

Nybegynnerkurs i slektsforskning

Det tas sikte på å få avholdt et begynnerkurs i slektsforskning v/Anne-Rita Kolberg i månedsskiftet oktober/november 2015 på Ørnes Hotell - med en deltakeravgift på kr. 150,- pr. person. Anne-Rita har nettopp deltatt på slektsforskningskurs i Bodø i regi av DIS Salten.

Tilskudd til utskrift av en del bilder fra Christan Waatviks bildesamling

Reidun Hals har planer om å få skrevet ut en del av bildene etter sin far Christian Waatvik.

Samlingen strekker seg fra 1920 og til ca 1980.
Hennes ønske er å få skrevet ut bildene med tekst slik at de kan være tilgjengelig for folk flest. Bildesamlingen er tenkt plassert på biblioteket. Styret i Meløy Historielag har sommeren 2015 gitt tilsagn om å støtte prosjektet med inntil kr 15.000.

Sommerdagan i Meløy 2015

Sommerdagan i Meløy er årviss, og "Liv og Røre" likeså. Her markerer Meløy Historielag seg på Ørnes lørdag, den 1. august 2015 med sine produkter - salgsframstøt denne gang v/Ole Hjalmar Schulz.

Bilde

Steinkaimarked i Meløysjøen 2015

Årets Steinkaimarked i Meløysjøen på Meløy søndag, den 21. juni gikk inn i rekken blant de vellykkede - i tindrende godvær. Meløy Historielag v/Åse Sørgård var på plass med stand nede ved naustan', her foreviget av Trond Skoglund. Salget var riktignok moderat, men alle monner drar...

Bilde

Meløy Historielags sommertur 2015

Bilde

Jæradagen

Meløy Historielag og alle andre hadde en flott opplevelse av Jæradagen 2015 første uka i juni. Det at den var sammenfallende med "Glomfjordtreffet" var slett ikke noe minus for noen av partene, og slett ikke for historielaget, som hadde stand og solgte unna av sine produkter som "varme hvetebrød"!

Her ser vi en fornøyd lagleder, Anne-Rita Kolberg.

Bilde

Årbokseminaret på Meløya

Meløy Historielag påtok seg å arrangere seminar for årboksamarbeidet. I den forbindelse ble det nedsatt en liten komité som arbeidet med dette. Seminaret skulle legges til Meløy med Skagen Gård som base og overnattingssted. Seminaret var planlagt fra fredag 12. juni til søndag 14. juni 2015, med et rikholdig program både av årbokfaglig art og ellers av historisk interesse. Meløy Historielag ble dessverre nødt til å avlyse seminaret da påmeldingen var svært liten.

Ny bok fra Neverdal skole

Neverdal skole har laget ei ny bok, som nå er i trykken. Boka har tittelen "Nært på - livet rundt industrien i Glomfjord", opplegget er 500 eksemplarer og den vil være i salg i løpet av juni. Meløy Historielag står som utgiver av boka.

Kulturminnedagen 2015

Kulturminnedagen arrangeres i tidsrommet 12. - 15. september. Tema i år er "nabolag - kulturminner - historie". Aktualitet for dagen kunne være ei samling på Åmøya, med helleristningene der og eventuelt besøk i Herstadfjøsen. Vi får eventuelt komme tilbake til saken senere.

Bilde

Levde liv

Samtaler med eldre, nedskriving, opptak av samtaler både når det gjelder bilder og lyd - har vi muligheter til å få til noe her? Her skulle det være mulig for interesserte medlemmer å gjøre en innsats i sitt nærmiljø. Hver gang et eldre menneske går bort, forsvinner et helt bibliotek.

Årets sommertur

Det jobbes med å få i stand en tur til Lovund søndag den 9. august 2015. Annonse og nærmere opplysninger om turen vil komme i "Meløyavisa" og i "Framtia".
Bildet er hentet fra turen Meløy Historielag arrangerte til Lovund sommeren 1999.

Bilde

Teisten

MK "Teisten" og dens framtid er stadig et tema. Båten står fremdeles i hall på Rognan - på tredje året - og trenger sårt til reparasjon og restaurering dersom den skal komme på sjøen igjen. Museet har ikke enda fått restaureringen fullfinansiert, og før det er brakt i orden, vil ikke arbeidet bli startet opp. Historielaget har gitt tilsagn om kr 80.000 til reparasjon og restaurering - under forutsetning av at de øvrige parter bidrar og at båten til slutt forblir i Meløy. Historielagets tilsagn om midler står fortsatt ved lag.
Bildet viser MK "Teisten" ute på fisketur i Meløys skjærgård sommeren 2004.

Bilde

Arkivet i Meløygården

Arkivet på Meløy har vært nokså utilgjengelig og har hatt behov for både opprydding og systematisering. Her er arbeidet kommet i gang og Åse Sørgård har påtatt seg ansvaret som arkivbestyrer. Meløy Historielag har nå fått på plass en ny leieavtale med Stiftelsen for vern av Meløygården, som er underskrevet av begge parter og der historielaget har fått med det som formelt må være på plass for at en kan drive arkiv der.

Meløygården

Stiftelsen står midt oppe i nye restaureringsprosjekter. Mye er gjort, men en god del står igjen. Nå er det Allmuestua arbeidet konsentreres om. Her skiftes det vinduer og bordkledning. Samtidig pusses leiligheten i første etasje opp slik at den kan leies ut og skape inntekter for stiftelsen. Årsmøtet i Meløy Historielag bevilget i fjor kr 100.000 som bidrag til dette. Vinduene til bygget kom på kr 80.000, og det betalte vi. Igjen står det kr 20.000 av vår bevilgning som ikke er ennå ikke er benyttet.

Fonndalarkivet

Helene Børsting i styret for Fonndal gård har hatt arkivet til gjennomsyn og har sett at deler av dette burde være gjenstand for ei nøyere vurdering av fagfolk. I den forbindelse har hun fått historielagets tillatelse til å transportere materialet til Trondheim til Gunnerius-biblioteket for å få det vurdert der. Materialet er donert til Meløy Historielag og forventes returnert hit når arbeidet er fullført. Bildet fra Fonndalen skriver seg fra året 1994.

Bilde

"Operasjon Muskedunder" - Innslag i NRK - TV

Meløy Historielags leder ble kontaktet av journalist fra NRK. De ønsket å ta opp et innslag vedrørende sabotasje-aksjonen i Glomfjord i sept. 1942 til bruk i Nordnytt og Dagsrevyen for å vise at det var flere sabotasjeaksjoner i Norge enn den sterkt fokuserte «Tungtvannsaksjonen» på Rjukan. Anfinn Myrvang og Dagfinn Kolberg stilte opp på Fykan for opptak. I tillegg var det innslag med Karina Krogh fra museet. Innslaget ble veldig bra, vist i NRK i januar 2015. Det fikk brakt fram selve aksjonen fra glemselen og fikk satt historielaget vårt på kartet. Som en konsekvens av dette innslaget, tok Esben Birkeland kontakt med historielaget. Han har tatt en mastergrad om Haugvik Smelteverk under krigen og tilbød seg å skrive en artikkel til årboka.

2014

Presentasjon av Årbok og Kalender

Torsdag, den 20. november 2014 hadde Meløy Historielag sin sedvanlige årlige bok- og kalenderpresentasjon på Ørnes Hotell, og som like sedvanlig - fullt hus, over 100 mennesker!!

En ekstra spiss ble satt på arrangementet ved at lagets 30-årsjubileum ble markert.

Bilde

Imidlertid startet det hele med at Åse og Bjarne Flaat slapp til og fikk presentere sin rykende ferske praktbok «Lákho nasjonalpark».

Bilde

I anledning lagets 30-årsjubileum gav Oddleiv Torsvik en flott presentasjon gjennom ord og bilder av historielagets 30-årige historie.

Bilde

Som vanlig spanderte historielaget kaffe og mat på alle sine gjester, dette året (som allerede avslørt) selvsagt også med ei stor marsipankake.

Mange av forfatterne eller andre bidragsytere til årets produkter var til stede og ble gjort ære på med ei bok eller en kalender.

Bilde

Og ikke minst måtte Årbokas redaktør gjennom de siste 15 årene få ekstra stor oppmerksomhet, Anfinn Myrvang. Han går nå av som redaktør og presenterte for oss den som nå trer inn i hans sted, Dagfinn Kolberg.

Bilde

Til slutt en påskjønnelse til Anfinn Myrvang fra Meløy Historielag for utmerket og høyt skattet innsats i mange år - et godt og mykt saueskinn å kose seg med i godstolen!!

Bilde

(Alle foto: Åse Sørgård)

Meløy Historielag er Forlag for ny praktbok

Bilde

Láhko nasjonalpark - Glomfjellet, Sundsfjordfjellet og Beiarfjell
av Åse og Bjarne Flaat

2014

Ib. ISBN: 978-82-91921-32-7 Kr. 380,-

Dette er ei bok om Láhko nasjonalpark & omegn, rikt ill. m/foto. Láhko ble opprettet i 2012, og er kanskje den mest spesielle av Norges nasjonalparker.

Boken inneholder beskrivelse av geologien i det særegne fjellet, der vatnet gjennom tusener av år har spist seg inn i det myke fjellet og laget grotter, underjordiske elver, bekkeløp og overflatekarst.

Her er også beskrivelse av en rik flora, fugle- og dyreliv.

Boka forteller om muligheter for friluftsliv og om hvordan man kommer til parken, turveier og om utleiehytter.

I boka er også fortellinger om samene som levde i disse områdene.

Det ene historielaget bistår det andre...

Beitstaden Historielag, pr. i dag med postadresse Malm i Verran kommune, Nord-Trøndelag, er et aktivt historielag som i tidens løp har tatt vare på mange kulturminner og dokumentert mye historie fra distriktene Beitstad, Namdalseid og Malm - fra gammelt av ett og samme prestegjeld og i perioden 1846 til 1904 én kommune. I dag er Beitstad en del av Steinkjer kommune, Malm ligger i Verran og Namdalseid er egen kommune. Foreningen ble stiftet i 1967, og har gitt ut flere bøker og tidsskrifter.

I august 2014 var Beitstaden Historielag på tur nordover - en bortimot fullsatt buss på en 4-dagers rundtur, over Saltfjellet, via Bodø og FV 17 sørover til Mo i Rana før heimturen.

I Meløy kommune var Oddleiv Torsvik fra Meløy Historielag forespurt å være guide fra Grensen mot Gildeskål og fram til Fykanberget, og det var en takknemlig busslast som vinket farvel oppe mellom tunnelene ved Fykanvatnet. Selv om gruppen hadde det travelt for å rekke ei ferge på Forøy, rakk de å høre mye om bygda vår, litt krigshistorie, om industri og kraft o.s.v.

Bilde

Her står forsamlingen foran UREDD-monumentet på Grensen, Oddleiv Torsvik og reiseleder Karin Talmo til høyre.

Årsmøte 2014

Onsdag, den 14. mai 2014 gikk årsmøtet av stabelen på Ørnes Hotell. Av de 21 frammøtte var 18 stemmeberettiget. I tillegg til behandlingen av vanlige årsmøtesaker, som for øvrig gikk knirkefritt, var det ikke til å unngå at det ble markert at Meløy Historielag fylte 30 år på vårparten – selv om den egentlige feiringen er tenkt lagt til arrangementet i forbindelse med lanseringen av Årbok og Kalender til høsten.

Bilde

Oddleiv Torsvik fikk en velfortjent takk for all jobbingen gjennom alle 30 år med lemping, flytting og distribuering av alle lagets produkter. Han ønsker nå å overlate jobben til nyere krefter.

Bilde

Tre av Meløy Historielags fire æresmedlemmer var til stede og fikk blomster i forbindelse med jubiléet av lagets leder Anne-Rita Kolberg.
F.v. Unni Torsvik, Anfinn Myrvang og Oddleiv Torsvik.
Per Swensen var forhindret fra å møte.

Noen av de tilstedeværende var blant dem som var med på stiftelsesmøtet til Meløy Historielag den 1. april i 1984, deriblant Anne-Rita Kolberg. Her påskjønnes hun av Ole Hjalmar Schulz.

Bilde

Bilde

Åshild Hammer Ursin har ikke tatt gjenvalg i år som vararepresentant og går dermed ut av styret. Her en takk for innsatsen fra leder.

Til slutt gryterett og jubileumskake, som seg hør og bør...

BildeBildeBilde
BildeBilde

2013

Presentasjon av Årbok og Kalender

Rundt 70 personer trosset ekstremvarsel fra Meteorologisk Institutt og møtte opp på Ørnes Hotell fredag, den 15. november 2013 på godt annonsert presentasjon av årets Årbok og Kalender fra Meløy Historielag, herunder Meløy Mannskor, som inngikk i underholdningen. Det var diktlesning av Håvard J. Nilsen og lysbildeframvisning v/Heidi Steiro, bevertning, og arrangementet som vanlig godt ledet av Anfinn Myrvang.

Bilde

En konsentrert leder av historielaget, Anne-Rita Kolberg, skriver hilsen i Årboka til bidragsyterne.

Meløy Mannskor kaller seg et kro- og pubkor, og er dyktig i sitt slag!Bilde

Bilde

Tilstedeværende bidragsytere til årets bok får sin velfortjente oppmerksomhet.

Kystmessa, sommeren 2013

Åse Sørgård og Oddleiv Torsvik var representanter for Historielaget og deltok i komitéen for Kystmessa på Meløy søndag, den 30. juni 2013, samme dag som Steinkaimarkedet fant sted i Meløysjøen. Begge deler ble en suksess.

Pensjonistforeningen i Misvær, Skjerstad, på besøk i Meløy

Oddleiv Torsvik fikk en henvendelse fra pensjonistforeningen i Misvær, Skjerstad, om eventuelt bidrag fra historielagets side i forbindelse med deres besøk i Meløy mandag, den 10. juni 2013.
Han fikk inngått avtale med Info-senteret i Glomen, og fungerte selv som guide på en rundtur med buss i Glomfjord/Fykan. På grunn av været ble fjellet droppet.
På infosenteret serverte Kristen Halsan vafler og kaffe, og Torsvik holdt foredrag knyttet til billedutstillingen fra kraftjubiléet i 2012.

Lederskifte

På årsmøtet den 14. mai 2013 ble det lederskifte i Meløy Historielag. Roret ble av Oddleiv Torsvik overlatt til Anne-Rita Kolberg, som ble lagets første kvinnelige leder. Det passet jo godt inneværende år med 100-årsmarkering for kvinners stemmerett i Norge.

Oddleiv satt egentlig på "overtid" som leder av laget i forhold til tidligere presiserte forutsetninger, og var særdeles glad for at han slapp å ta i bruk plan B, å opprette et avviklingsstyre.

Bilde

I løpet av snart 30 år har Meløy Historielag kun hatt to ledere, Per Swensen og Oddleiv Torsvik. Begge var med i interimstyret i 1984, og begge har våren 2013 gått ut av styret.

Den nye lederen, Anne-Rita Kolberg, var også med og startet Meløy Historielag for 29 år siden. Hun er glad for nå å ha fått på plass et nytt og fulltallig styre som kan drive arbeidet videre.

2012

Trofast møtte publikum opp da historielaget gjennomførte sin årlige bok- og kalenderpresentasjon på Ørnes Hotell fredag den 09.11.12, og som alltid like sprudlende og smidig ble det hele avviklet under ledelse av lagets redaktør, Anfinn Myrvang.

Bilde

På relativt kort varsel møtte trubaduren Idar Rendahl opp med sin gitar, med Sigurd Jacobsens assistanse på trekkspill.

Skribenter og øvrige bidragsytere fikk sin velfortjente ros, det var servering, små intervjuer, salg av bøker og kalendere, og som vanlig en hyggelig stund på en senhøst - kveld.

Bilde Bilde
En del av forsamlingen. - Åse Sørgård er klar for salg av årets produkter.

2011

Fredag, den 11.11.11 inviterte Meløy Historielag til en hyggelig ettermiddagsstund på Ørnes Hotell for å lansere årbok og kalender - og folk strømmet til, ei stund så det ut som om det ingen ende skulle ta. Det må ha passert 100 før ting roet seg. Med annet arrangement pågående samtidig i restauranten vegg i vegg var det en skikkelig utfordring for hotellet å skaffe nok stoler, finne en smule golvplass å plassere dem på og smøre rundstykker etter behovet. Litt uberegnelig kanskje, men artig at historielaget er så populær!

Anfinn Myrvang som alltid en solid konfransier, og hva visste vel publikum om den intense jakten på mikrofon og samtaleforsterker timen før deadline og den reddende engel Jøran Breivik, som i siste sekund troppet opp på sparket og koblet opp sitt eget utstyr... Tusen takk til Jøran!

Bilde

Redaktøren av årboka hadde på historielagets vegne slått på stortromma og like godt ekstra invitert 22 menn, Nordre Meløy Mannskor, under sin dirigent Bjarne L. Mindrum, som underholdt med vakker sang. Blant annet framførte de Magne Hanssens arrangement av den gamle skillingsvisa "I en sal på hospitalet", som var spesielt ønsket av årbokredaktøren, med bakgrunn i en av artiklene i årets bok. Hvor mange var klar over at lille Anna Elida Sætereng, som er hovedpersonen i denne sørgevisen som har versert i hele Norden, opprinnelig stammet fra Reipå i Meløy?!

Bilde

"Nyssgjerrigperen" Ruben Birkelund ble intervjuet om sine interessante funn under en stein høyt til fjells etter sabotørenes ferd høsten 1942 mellom Bjærangsfjord og Fykan, Glomen. Nesten 70 år har bandolæret, barberhøvelen og solbrillene ligget her oppe og gjemt på historien, og så dukker Ruben opp. Nå har Salten Museum hand om gjenstandene.

Bilde

Så var det aktørene bak lagets produkter sin tur - alle nevnt og mange til stede. Uten dem, ingen kalender eller bok! Applausen var spontan og oppriktig da man stod oppstilt på rekke og rad med det rykende ferske produktet i handa.

Bilde

Meløy Historielag inviterer publikum til fri inngang, gratis kaffe og rundstykke, og smeller i stedet til med loddsalg. Og der kjenner meløyfjerdingen sin besøkelsestid! Det tok nesten helt av...

Vi stiller oss ydmyk overfor populariteten, og har noe å tenke på når det gjelder neste års presentasjon av årbok og kalender.

MEDLEMSBLAD

Bilde

Sist det var produsert og utsendt medlemsblad av Meløy Historielag var våren 2005. Da hadde skriftet mer eller mindre regelmessig kommet med et par nummer i året i en periode av 8 år.
Derfor kanskje en dobbeltmening med overskriften på første side da laget endelig var på banen igjen med sin lille medlemsavis i oktober 2011, " - Så er vi her igjen... ".
Den lille infoen til lagets medlemmer ønskes velkommen tilbake, og ønskes en stabil og varig framtid.
Innspill, kommentarer eller små innlegg mottas med takk!

SEMINAR I MOSJØEN 25. - 27.05.2011

Universitetet i Nordland og Nordland fylkeskommune (Arkiv i Nordland) avviklet sitt årlige seminar innen prosjektet "Nordlands historie" i perioden 25. - 27. mai 2011, det femte inspirasjonsseminaret i rekken innenfor tema, denne gang om "Samisk historie" (med undertittel "Det skjulte samiske"), samt om "Industrihistorien" (bl.a. om "Mennesker og maskiner") i regionen.

Åse Sørgård deltok fra Meløy Historielag, og seminaret ble holdt på Vefsn Folkehøgskole (Toppen) i Mosjøen.

"Nordlands Historie" er beregnet ferdigstilt i løpet av 2013, og flere av forfatterne var til stede i Mosjøen.

Målet med disse seminarene er både å være et faglig forum for drøfting av det pågående arbeidet og et møtested mellom faghistorikere og lokalhistorikere. 48 personer deltok på seminaret i Mosjøen, og av disse flere lokalhistorikere enn noensinne.

Det ble iflg. Åse Sørgård lagt spesiell vekt på at "menigmann" skulle være viktig og god nok til å delta i prosessen. Tidligere har kanskje disse seminarene vært preget av for høg profesjon - og dermed få deltakere. Denne løsningen, med en blanding av professorer og folk med noe lavere grad innenfor faget, viste seg å være en suksess.

Vefsn unge strykere åpnet historieseminaret med vakker musikk og fylkesråd Odd Eriksen hilste forsamlingen med bl. a. å understreke at fylkeskommunen er svært fornøyd med framdriften i prosjektet. Ellers spente årets tema vidt i form av foredrag og debatt etter de ulike innleggene, med fruktbare ordvekslinger.

Det var også lagt opp til sosialt og trivelig samvær, samt en interessant ekskursjon i Sjøgato, som på mange måter rommer Mosjøens byhistorie. Stor takk til Helgelands Museum avd. Vefsn for særdeles god omvisning, informasjon og bevertning.

Dag 2 var, som nevnt, viet industrihistorien, der museumspedagog Oscar Berg (Gildeskål) til slutt rundet av det hele med sitt innlegg om rekrutteringen til Norsk Hydros virksomhet i Glomfjord. Han har benyttet dette temaet nylig i sin mastergradsoppgave i historie.

Åse Sørgård takker hjerteligst for at hun fikk lov til å delta som representant for Meløy Historielag. Det var bred tilfredshet med seminaret, både det faglige innholdet, måten det ble avviklet på og erfaringer ved å legge det til en folkehøgskole.

Til slutt noen fotos fra omvisningen i Sjøgato i Mosjøen.

Bilde
Historiker og bygdebokforfatter Johan I. Borgos lytter til museumsguiden.
Bilde
Lydiabryggo.
Bilde
Lydhøre historikere.

2010

PRESENTASJON AV ÅRBOK OG KALENDER

Fredag, den 12. november 2010 avviklet Meløy Historielag sitt årlige arrangement på Ørnes Hotell i anledning utgivelse og presentasjon av årets produkter
- denne gang Årbok 2010, den 26. i rekken, og Meløykalenderen for 2011.

At disse ettermiddagsstundene er høyt skattet av publikum, viser det tallrike oppmøtet år etter år, fullt hus også denne gang.

Bilde

Redaktøren av årboka melder at stofftilgangen er svært god. Med sine vel 150 sider vitner produktet nettopp om det. Mange er det som etter hvert har fått et slags forhold til boka, og har oppdaget at det er et felles dugnadsprosjekt som blir loset i mål av en redaktør. Samtidig dukker det opp nye bidragsytere hvert år.
Bilder til kalenderutgivelsene siger jevnt inn til oss .

Arrangementet denne novemberkvelden var krydret musikalsk med nye takter i historielagsregi. En organisasjon i risiko for "forgubbing" og utløp på dato valgte å satse på ungdommelig underholdning - rockebandet "Brothers in Arms" fra Engavågen.
Så vidt en kunne se og høre, gjorde de stor lykke - kanskje overrasket de eventuelle skeptikere i salen en smule?

Bilde

Ungdomsbandet "Brothers in Arms" fra Engavågen - et både levende og lovende innslag på Meløy Historielags arrangement.
Et musikalsk frisk pust med potensiale. Stå på!
F.v.: Oliver Engstad (tangent). Eivind Mikalsen (gitar/vokal), Lasse Tømmerberg (trommis) og Simen Limstrand (bass).

Da dette falt sammen med for tiden bispevisitas i Meløy, var Biskop Tor B. Jørgensen og hans følge å finne blant publikum. Konfransier Anfinn Myrvang grep anledningen og fikk et åpent intervju med geistlighetens overhode i Sør-Hålogaland bispedømme.

Og når loddsalg, mat og drikke, heder og ære til skribenter og lignende var flettet inn i det hele, så konkluderte man med en vellykket kveld!

Bilde

Et intervju med en av de mange skribenter, Håvard J. Nilsen, som har spesialisert seg på temaet "Operasjon Muskedunder"- én artikkel i fjor, én i år, og det fortelles at det blir en også i neste bok. Og de er ikke identiske!

MITT LIV MED HURTIGRUTEN

Trond Østgaard er leder av klubben ØHRV med hovedsete i Drammen. I og for seg ikke noe merkelig i det kanskje, men når en samtidig forteller at bokstavene står for Østenfjeldske Hurtigrutevenner og at klubben har passert godt og vel 600 medlemmer, så kan man jo begynne å undres - hvorfor Drammen?

Klubben ble startet for 10 år siden og hovedkvalifikasjonen for å bli medlem er i følge statuttene at kandidaten må tilkjennegi en udiskutabel entusiasme for Hurtigruten, og der innfrir gründer og leder Trond Østgaard fullt og helt!

Bilde

Tirsdag, den 26. oktober 2010 hadde Meløy Historielag og Nordlandsmuséet avd. Meløy den ære i kompaniskap å invitere til et særdeles entusiastisk foredrag med Trond Østgaard på Ørnes Hotell, der tema og tittel var: "Mitt liv med Hurtigruten". Hele 45 personer møtte opp, og angret neppe på det, de opplevde Trond Østgaards entusiastiske foredrag og fikk del i hans glødende interesse for Hurtigruten!

Bilde

F.v.: Håvard J. Nilsen (museumskonservator), Trond Østgaard (for anledningen "hurtigruteentusiast") og Oddleiv Torsvik (leder i Meløy Historielag).

FESK, FJØL OG FRAMTID

Årets "KULTURMINNEDAG" ble markert søndag, den 12. september 2010 på Tidemann-brygga på Ørnes, et prima lokale for formålet i andreetasjen etter nylig utflyttet handelsvirksomhet. Arrangementet var et samarbeidsprosjekt mellom Kulturkontoret, Nordlandsmuséet, Meløy Kystlag og Meløy Historielag.

Tema for dagen var "Nytt liv i gamle minner", og hva var vel bedre enn å møtes et sted som hadde vært brukt til både klippfisk- og trelasthandel - to næringer som har gjennomgått sterk endring i bygda, på hvert sitt vis. Man valgte rett og slett å sette fokus på "Fesk, Fjøl og Framtid".

I løpet av 4 timer ble det framført to foredrag, to presentasjoner, en konsert, en billedutstilling og solgt bl. a. over 100 porsjoner med bacalao i "uterestauranten" (party-telt). Totalt møtte det opp godt over 200 personer som var interessert i klippfiskens lokalhistorie, Tidemann-bryggas skjebne og kommunesenterets framtid.

Bilde

Ved kaia hadde Kystlaget fortøyd gamle båter som dannet rammen - både visuelt og ved sine umiskjennelige tøff-tøff-lyder!

Historielagsveteranen Per Swensen åpnet med lokal historie om brygga, klippfisk og trelast-epoken, og Odd Williamsen fra Klippfiskmuséet på Nordmøre kåserte om det mer nasjonale. Jøran Breivik og Stein Ivar Hestdahl er sikkerstikk på den musikale fronten, og det hele ble rundet av med " - Hva nå"?

Kjell Holdal fra Meløy kommune gav forsamlingen et innblikk i framtidsmuligheten i Ørnes sentrum og Unni Furfjord fra Unodesign viste fram for det tallrike publikum den mulige utviklingen ved å presentere planene som Meløygruppen tidligere i år vant anbudet om utbygging på fyllinga med.
Mange viste også interesse for billedutstillingen som Meløy Historielag bidro med, primært med lokal klippfisknæring som tema.

Bilde

Her ser vi Per Swensen fra Bolga (t.v.) og Odd Williamsen fra Kristiansund foran utstillingen

ÅRSMØTE

Onsdag, den 26. mai 2010 avviklet Meløy Historielag årsmøte på Ørnes Hotell, bekjentgjort i forkant i brev til samtlige vel 180 medlemmer. Skuffende nok møtte kun 7 stk. stemmeberettige opp, og disse ble godkjent uten merknad.
Lederen ønsket velkommen, og åpnet møtet med ett minutts stillhet til minne om ett av lagets æresmedlemmer gjennom mange år, Rolf Sørgård, som var gått bort siden siste årsmøte.
Årsmelding og styrets beretning for 2009 var sendt ut til alle medlemmer i forkant av møtet, og ble også gjennomgått punktvis for forsamlingen, her nevnes:

- Hurtigrutereisen Ørnes-Bodø den 02.05.09, med avvikling av årsmøte og besøk på Flymuséet, en gave til våre medlemmer i forbindelse med Meløy Historielags 25-årsjubileum (s. d.).
- Stand på "Markedsdagen" ved muséet på Øde den 11.07.09 (s.d.).
- Sommertur til Alstadhaug den 09.08.09 (s.d.).
- Årbok- og kalenderpresentasjon på Ørnes Hotell den 13.11.09, bl. a. med utdeling av Meløy Historielags Kulturvernpris til "Sørgårds Kai" (s.d.).
- Samarbeid med Kulturkontoret og Salten Museum ved avvikling av utstilling og historisk presentasjon med tema "Telelinjen" på Ørnes gamle handelssted den 25.11.09.
- Meløy Historielag er litt stolt av å ha støttet initiativet fra Merete Larsen og Mesøy Grendelag om at skrivemåten fortsatt skal være Mesøy, med én s og ikke dobbel, slik Kartverket og navnekonsulenten hadde innført. Protesten ble nemlig tatt til følge!

Styrets årsberetning for 2009 ble bifalt enstemmig, påfulgt av at regnskap og revisorrapport ble gjennomgått med redegjørelse, orientering og kommentarer, og til slutt godkjent.

Kjent abeidsprogram for 2010 ble presentert. Årets sommertur(er) er "i boks" og omtales i eget avsnitt. Utover dette henstilles til å følge med i media vedr. eventuelle annonseringer utover.

Valget ble gjennomført prikkfritt og raskt. Valgkomitéen hadde gjort jobben sin, og styrets nåværende sammensetning vil man finne under knappen INFO.

Vår høyt skattede Anfinn Myrvang ble hedret med tildeling av æresmedlemskap med godord og applaus, overrakt diplom og blomster og foreviget digitalt for lagets hjemmeside og arkiv - se egen side under knappen INFO.

Som avslutning på årsmøtet 2010 leste lederen opp hilsen med hederlig omtale av Meløy Historielag, mottatt pr. e-post fra "Lokalhistorisk Nytt i Rødøy" v/Trond Aakvik, ment før punktum i nettutgaven juni 2010 se http://www.rodoylokalhistorie.com/.

2009

TELELINJEN

Fredag, den 20. november 2009 inviterte lederen i Meløy Historielag, Oddleiv Torsvik, seg selv, sin sekretær (fru Unni), samt et knippe gamle telefondamer fra sentralen på Ørnes til et usedvanlig hyggelig møte - av praktiske grunner heime hos en av dem, Liv Selstad Strand.
Hun disket opp med kaffe og noe attåt, og hensikten var å få ned på papir mest mulig av hva de hadde å fortelle fra tida på "telegraffen".

Og her skulle man følge med i timen om man skulle få lagret på "harddisken" alt hva de hadde å fortelle. Kjeften gikk i ett i et par timer, og i hyggelig selskap går tida fort!

Bilde

F.v.: Liv Selstad Strand, Klara Sletten, Svanhild Høgmo og Hjørdis Hansen.

Onsdag, den 25. november 2009

I anledning Kulturminneåret 2009 arrangerte Salten Museum Meløy, Meløy Historielag og Meløy Kommune utstillingen og foredraget "Telelinjen".

Hele 41 personer fant veien til Ørnes gamle handelssted den siste onsdagen i november, og fikk høre en opplagt Arve Nordsveen fra Norsk Telemuseum fortelle om telefonens historie i Norge.

Publikum satt tett, og fulgte interessert med da han tegnet opp telelinjen fra telegrafens tid, frem til dagens moderne mobiltelefoner.

Etter Nordsveens foredrag, tok leder i Meløy Historielag, Oddleiv Torsvik over. Han ledet en samtale med damer som hadde deler av sitt arbeidsliv på Ørnes telefonsentral. Deres levende skildringer brakte også fram latteren blant publikum.

Telefonutstillingen ble også tatt godt i øyesyn, Arve Nordsveen bidro med utfyllende kommentarer til de interesserte gjestene. De som ønsket det, kunne ta med seg innformasjonsmateriell hjem.

Bilde

Arve Nordsveen fra Norsk Telemuseum.

BOK-PRESENTASJON

Fredag, den 13. november 2009 inviterte Meløy Historielag til sin sedvanlige og årvisse bok- og kalenderpresentasjon på Ørnes Hotell. Til tross for at det "kolliderte" med annet arrangement i bygda, møtte det opp mange - både nye og gjengangere.

Leder Oddleiv Torsvik åpnet med å foreta utdeling av kulturvernprisen - sju år siden sist, og fullstendig overraskende for mottakeren, Sørgårds kai, Meløysjøen, denne kvelden representert ved tre av søsknene Sørgård (se INFO / KULTURVERNPRIS).

Så var tida inne for å presentere årets produkter - Meløy Historielag har stått som utgiver / forlag for Trond Aakviks bok "Røtter i Rødøy 2" og historielagets egen årbok var denne gang den 25. i rekken. Et kjært samleobjekt for mange og lesestoff som fenger.

Kalenderen for 2010 viser fotos som favner over de fleste grender i kommunen, og dette er den 26. på rad fra historielaget.

Bilde

To av medlemmene i kalenderkomitéen, Øystein Birkelund og Jan Inge Karlsen.

Bilde

Trubadurene Marianne Morsund og Ken Åge Hansen var engasjert som underholdere.

ØKONOMISK STØTTE

Fore kirke fyller i år 100 år og Halsa kirke 50 år til neste år. I begge tilfeller produseres det jubileumsbok, og Meløy Historielags styre vedtok på et møte i mars å yte et tilskudd på kr. 5.000,- til hvert av prosjektene. Historielaget er verken utgiver eller forlag for nedenforstående allerede utkomne bok.
Bilde

Ett av historielagets hjertebarn, MK "Teisten", ble gitt et betinget tilsagn på kr. 10.000,- til reparasjon. Laget har stor interesse av at motoråttringen blir bevart og holdt i en slik standard at den forblir sjødyktig til ferdsel i våre nære farvann. Meløy Historielag har tidligere bevilget betydelige beløp til formålet.

Bilde

Meløy Historielag mottok en søknad om støtte til reparasjon av kai ved Meløysjøen på Meløy.
Kaiområdet har i århundrer vært landingssted når man søkte til kirke eller ved nødvendige besøk til det som ble kommunens senter fram til først på 1950-tallet. Kaia ble oppført i to byggetrinn, den første delen på 1920-tallet, mens den ytterste delen sto ferdig i 1938. Deretter var kaia øyas trafikkmessige knutepunkt fram til 1973. I disse årene ble vedlikeholdsutgiftene finansiert gjennom anløpspenger, noe som falt bort da fergeleiet i Meløysund ble tatt i bruk. Kaianlegget er i privat eie, og Sørgård-familien har nedlagt et betydelig arbeid for å bevare anlegget i forsvarlig stand. Styret i Meløy Historielag betrakter hele miljøet på strekningen Meløy kirke og ned til kaia i Meløysjøen som én enhet, og anser det viktig å støtte den pågående rehabilitering av kaia i Meløysjøen. Laget uttrykker sin tilfredshet med at kaianlegget i Meløysjøen blir satt i stand og holdt i hevd ved å tildele Sørgårds Kai, Meløy, et økonomisk tilskudd på kr. 15.000,- .

LEIE AV "GAMMELBAKERIET"

Salten Museum ønsket å øke eget bruk av lokalene.
Den gamle leieavtalen var gått ut på dato, og fornyet avtale med Salten Museum ble inngått fra 01.01.2009, begrenset til 2. etasje.
Bilde

MESØY

I navnesaken fra Statens Kartverk om endring av skrivemåten på Mesøy til Messøya har Meløy Historielag støttet Mesøy Grendelag i at den gamle skrivemåten skal opprettholdes. Anken ble tatt til følge, og forhåpentligvis for all framtid skal Mesøy skrives med én s.
Bilde

"RØTTER I RØDØY 2"

Meløy Historielag var i sommer utgiver/forlag for Trond Aakviks bok "Røtter i Rødøy 2". Historielaget distribuerer også denne boka ut til bokhandlerne.
Bilde

MARKEDSDAG

Lørdag, den 11. juli 2009 arrangerte Salten Museum - i samarbeid med Reipå River Festival - markedsdag ved museet på Øde.
Bilde
I muséets hage var det møtt fram rundt ti utstillere som hadde ulike produkter å framby på sine mer eller mindre forseggjorte stands.
I tillegg kunne de rundt 600 besøkende nyte thailandsk mat, samt norske tradisjonsretter som rømmegrøt, vafler og sveler.
Bilde

Et svært vellykket arrangement som har etablert en god tradisjon. Meløy Historielag var på plass - i år som i fjor - med et lite knippe av lagets produkter.

ÅRSMØTETUR

1. april 2009 fylte Meløy Historielag et kvart hundre år, og laget markerte begivenheten ved å invitere sine medlemmer med på årsmøtetur med nordgående hurtigrute MS "Trollfjord" lørdag, den 2. mai, med gratis deltakelse for medlemmer.

Årsmøtet ble avholdt i skipets store auditorium i løpet av en times tid, og deretter holdt Anfinn Myrvang et kåseri om hurtigruten - relatert til Meløy & omegn gjennom sin eksistens fra 1893 og framover.

Bilde

Det vanket kaffe og wienerbrød underveis, og en representant fra skipets besetning orienterte til slutt om livet om bord og Hurtigruten som arbeidsplass.

Bilde
Bilde

Før man visste ordet av det, var vi klappet til kai ved terminalen i Bodø, og det bar opp til Norsk Luftfarts-museum for lunsj og omvisning.

Bilde
En svært hyggelig og interessant dag ble avsluttet med en behagelig busstur heimover utpå ettermiddagen - også den lærerik m/guide.

MELØYGÅRDEN

Meløy Historielag har i årets løp bevilget til dels stor økonomisk støtte til ulike tiltak, den desidert største til Stiftelsen for vern av Meløygården.
Bygningen som lenge har stått på dagsorden, "Anders Larsa-stua", eller "hybelhuset" som den også kalles, ble fornyet utvendig for flere år siden, og man har også vært i gang innvendig lenge - da i forhold til en stram økonomi. Riktignok er mye utført på dugnad, men stort lån har vært en byrde for Stiftelsen.
Meløy Historielags styre vedtok i et møte i mars måned 2009 å gi et tilskudd til formålet på 150.000 kroner.

2008

BOK-PRESENTASJON

Fredag, den 14. november 2008 ble årets årbok og kalender fra Meløy Historielag presentert ved et arrangement på Ørnes Hotell.
I denne boka var populærmusikken i Meløy etter krigen gitt stor plass, og man hadde innleid det gode gamle dansebandet BIN til å underholde, noe som sterkt bidro til fullt hus.

ÅRSMØTE

Onsdag, den 11. juni fant årsmøte sted på Ørnes Hotell, ledet av Per Swensen og med Oddleiv Torsvik som referent. Årsmelding og regnskap ble godkjent uten merknader.
Den økonomiske situasjonen ansees meget god. Beholdningen på bank-konti er nå samlet oppi i mot 230.000 kroner - etter at alle forfalte regninger er betalt.
De "faste" oppgaver, som utgivelse av årbok og kalender, er kommet godt i gang, og forutsettes utført som tidligere.
Fra årbok-redaktøren ble det opplyst at boka blir mer fyldig dette året, med en hovedartikkel om musikk- og danseband i Meløy. Presentasjonsarrangementet er planlagt til Ørnes Hotell fredag, den 14. november 2008, med underholdning av dansebandet BIN.
Det ble foreslått og luftet flere idéer til eventuell sommertur, men denne er pr. d. d. ennå ikke bestemt.
Man etterlyste flere lokalhistoriske seminarer, og det ble - med henvisning til lagets gode økonomi - også nevnt ulike mulige prosjekter, der historielaget kunne bidra til bevaring og oppmerksomhet om historiske skatter - så som fraflyttede gårder/tufter/setrer o. l., som mål for utflukter og i samarbeid med eieren rydde og dokumentere f. eks. med oppslag/bilder/skrifter. Styret var åpen for å vurdere og se på mulighetene, men mente man fortsatt også måtte rette oppmerksomheten mot de "store" prosjektene Meløygården, Salten Museum og MK "Teisten".
Etter 24 år som leder av Meløy Historielag fikk Per Swensen, etter ønske, forlate roret.
Den nyvalgte lederen, Oddleiv Torsvik, takket for tilliten, men undret på om dette lederskiftet varslet noen fornyelse, ettersom han - i likhet med avtroppende - både hadde vært med i interimstyret ved starten i 1984 og siden nesten sammenhengende hadde hatt styreverv eller andre sentrale oppgaver i historielaget.
Derpå overrakte han blomst og gave til Per Swensen som symbol på hans mangeårige innsats for laget. Per Swensen, på sin side, takket for den ære som ble vist han, og innrømmet at lokalhistorisk arbeid både hadde engasjert, tatt mye tid, men også gitt han rike og gode opplevelser. Han håpet fortsatt å kunne bidra til lagets virksomhet, men nå mer av interesse og mindre av plikt og ansvar.
Bilde

2007

LOKALHISTORISK SEMINAR

Bilde
Bilde

20. - 21. april 2007 ble det femte seminaret i sitt slag i Nordland i regi av Høgskolen i Bodø arrangert, denne gang med Vestvågøy Historielag som vertskap på Statles Rorbusenter i Mortsund.
Fra Meløy Historielag deltok Unni og Oddleiv Torsvik på dette svært innholdsrike og interessante seminaret, sammen med et 40-talls personer.
Hele 16 foredragsholdere hadde innlegg i løpet av disse to dagene, tema var i det vesentligste sentrert om Lofoten, bl.a. myter om tørrfiskhandelen og samisk bosetting i området, fiskerbonden, husmannsvesenet, reiselivsutvikling, stedsnavn og deres opprinnelse og væreierarkivene.
I seminaret inngikk også en tur til vikingmuséet på Lófotr på Borg med utmerket guiding. Iført vømmølskapper satt vi benket rundt ildstedet som tryllet fram den herligste lammesodd.

Representanter for vertskapet - Vestvågøy Historielag:
f.v. Frode Wigum, Bernharda Klevstad og Svein Kongsjord (leder).

Bilde

BOK-PRESENTASJON

Fredag den 17. november var det årbok - og kalender - presentasjon på Ørnes Hotell.

HISTORISK HUS

Søndag, den 12. august 2007 var det igjen duket for historielagstur. MS "Fjordcruise" var som vanlig full-booked da den på morgenkvisten la av gårde fra Ørnes-kaia i retning Rødøy kommune... Les mer under "Våre Turer"

2006

HISTORISK HUS

Meløy Historielag har overtatt bruksretten til hele "Gammelbakeriet", og fredag, den 3. november erklærte styret også "hovedlokalene" i 1. etg. for offisielt åpnet til lagets disposisjon. Mye gjenstår før en har fiffet opp litt og satt sitt eget preg på rommene, men en invitasjon til åpent hus, kaffe og kaker er jo en god start!

BOK-PRESENTASJONER

Fredag den 24. november var det årbok- og kalender-presentasjon på Ørnes Hotell.
I tillegg ble det presentert ytterligere 3 utgivelser: Merkeregister for fiskebåter fra Meløy fra 1921 og fram til i dag, samlet og redigert av Trond Aakvik, "Røtter i Rødøy" av Trond Aakvik og en jubileumsbok for Glomfjord Jeger og Fiskerforening (50 år).
De to siste utgis kun med Meløy Historielag som forlag og inngår ikke i lagets distribusjon.

ÅRSMØTE

Den 16. juni ble det avholdt årsmøte i Meløy Historielag på Ørnes Hotell.
Foruten vanlig årsmøtesaker var det et foredrag av Per Braseth om skolen og utviklingen av den i Meløy og på Helgeland for øvrig fram mot 1860.
Samtidig ble Per Braseths bok "Skolen i Meløy - tiden før 1860" presentert. Boka er utgitt av Meløy Historielag.

REGISTER OVER STOFFET I BØKENE

Nettop oppdatert - en del feil funnet og rettet opp.

2005

PRODUKTPRESENTASJON

Årets bok og kalender ble presentert under et arrangement på Ørnes Hotell den 18. november.
Redaktør for årboka, Anfinn Myrvang ønsket de fremmøtte velkommen og ledet trygt an gjennom noen trivelige og lærerike timer.
Bilde
Bilde
Kveldens hovedkåsør var Odd Bikset som gav de frammøtte en levende beretning om dagliglivet som nybrottsmann på Halsamyran.
Bidragsytere
En hel del av de som har bidratt til årets årbok var møtt frem, og de ble behørig presentert.

2004

PRODUKTPRESENTASJON

Årets bok og kalender ble presentert på Ørnes Hotell under et arrangement den 12. november.
Heder, Foto: Jonas Bjørkli
Foto: Jonas Bjørkli
Lagets jubileum ble markert - (Fra v.) Per Swensen, Unni Torsvik og Anfinn Myrvang mottok oppmerksomheter for sin innsats i laget.

JUBILEUMSSKRIFT

Meløy Historielag - Også en historie...
Et jubileumsskrift som omhandler lagets virksomhet gjennom 20 år, samlet og nedtegnet av Unni Torsvik.
(hft.) (kr. 100,-).

Heftet (restlageret) legges ut for salg (for spesielt interesserte?). Blir å finnes i butikken for salg fra 25. oktober.

LOKALHISTORISK SEMINAR

Fredag, den 23. og lørdag, den 24. april 2004 ble det arrangert ett lokalhistorisk seminar i Glomfjord

2002

LOKALHISTORISK ARKIV

Det har vært lansert før i ulike sammenhenger, men vi gjentar det så gjerne i dette forumet - ute på Meløy, i den gamle bankbygningen, har Meløy Historielag et arkivrom, innredet og "dandert" etter alle krav og kunstens regler. Her kan alle og enhver, lag og foreninger, private som offentlige, på en forsvarlig måte oppbevare arkiver som har eller vil få historisk verdi. Det er ikke slik at historielaget samler på arkivmateriale for sin egen fornøyelses skyld, men dette er et tilbud for å kunne sikre lokalhistoriske verdier for ettertiden.
Interesserte kan kontakte:
Per Swensen, 75 75 10 45
Tove Omnes, 75 75 12 27
Anfinn Myrvang, 75 75 17 97
for nærmere informasjon om tilbudet, eller for avtale om avlevering av arkivmateriale.

AKTIVITETSDAG PÅ BIBLIOTEKET

Lørdag, den 9. mars 2002 hadde Meløy Historielag, Meløy Folkemuseum, Meløy Folkebibliotek og DIS Salten (databehandling i slektsforskning) et fellesarrangement på biblioteket på Ørnes. Frammøtet var over all forventning - interessen var stor. Terje Olufsen hadde en fin presentasjon av prosjektet og arbeidet med den omfattende billedsamlingen etter Christian Waatvik, og DIS Salten tok folk med på en spennende tur inn i slektshistorien og bruk av interenett. Meløy Historielag markerte seg ved å fortelle om sine produkter og planer framover, og Meløy Folkemuseum presenterte sitt arbeid og sine planer for sommeren. Et positivt tiltak som gjerne kan gjentas i en eller annen form.

MEDLEMSBLAD

Ledelsen i Meløy Historielag har gjennom årene dessverre ikke vært spesielt aktiv i forhold til å pleie kontakten med de øvrige medlemmene i laget. Høsten 1998 tok Anfinn Myrvang fra Engavågen initiativet til å produsere en liten trykksak med informasjon om løst og fast et par ganger i året til lagets medlemmer. Denne distribueres nå i mai og november måned - i samarbeid med Unni Torsvik, Ørnes.

MELØYS EGEN FOTOGRAF, CHRISTIAN WAATVIK, FRAM I LYSET

Det har i ganske lang tid vært jobbet mye med billedsamlingen etter Christian Waatvik. Flere tusen bilder er digitalisert, og slik tatt vare på for ettertiden. Det gjenstår ennå mye arbeid, bl.a. med å få nedtegnet faktaopplysninger - et svært tidkrevende arbeid. Det er Terje Olufsen og Reidun Hals, i samarbeid med kulturkontoret i Meløy, som står for jobben. Prosjektet ble presentert for publikum i mars 2002, og samme høst ble noen av bildene vist i en egen Christian Waatvik-utstilling på Meløy Folkebibliotek på Ørnes. En egen artikkel om fotografen finnes i Meløy Historielags årbok for 2002.

MELØYGÅRDEN

Det jobbes stadig på ulike fronter for å ta vare på vår kulturarv, og slett ikke bare i historielagets regi. Når det gjelder Meløy kommunes "Tusenårssted", Meløygården ute på Meløy, jobber en egen stiftelse med bevaring av bygningene i tunet, samt det å kunne gi disse innhold og liv. Stiftelsens største oppgave er imidlertid her som ellers å makte å skaffe midler til oppgavene. For tiden jobbes det med å få innredet "Anders-Larsa-huset". Fra våren 2002 har styret bestått av Per Swensen (leder), Ivar Helgesen, Roar Sørgård, John Gunnar Stigen og Anfinn Myrvang (historielagets representant).

BILLEDARKIV

Da Nordlandsposten la ned sin lokalredaksjon på Ørnes, ble billedsamlingen (negativer) overlatt til Meløy Historielag. Her finnes billedstoff helt fra rundt 1960 og fram til tusenårsskiftet fra hele Meløy og de nærliggende kommuner. Historielaget anser dette for å være en skatt, en dokumentasjonskilde som bare vil bli mer og mer verdifull ettersom årene går. Samlingen skal oppbevares i det lokalhistoriske arkivet på Meløy.

2001

MANGEÅRIG STYREMEDLEM

I forbindelse med at Kyrre M. Hanssen fratrådte styret i Meløy Historielag ble han på årsmøtet den 25. mai 2001 hedret verbalt og med blomster for sin utrettelige innsats så langt for laget.
Kyrre M. Hanssen

Her sammen med Fru Irene (t.v.) som fikk være med å dele æren. I tillegg ser vi (t. h.) Bjørg og Per Swensen, lagleder.