Rødøys nordre fastland
Lørdag, den 17. august 2013 inviterte Meløy Historielag nok en gang til sommertur, denne gang med buss til Rødøys nordre fastland.
Første stopp var i Tjong på Johan Falchs gamle handelssted.
Da Stiftelsen Falch gamle handelssted fikk skjøte på eiendommen i 1988 var det med restaurering av de sterkt forfalte bygningene som formål. De skulle ta vare på handelsstedets innbo, et forholdsvis rikholdig varelager og bruksting, donert av tidligere eier, og de ville så langt det var mulig gjenskape det miljø som en gang hadde vært.
Det har stiftelsen langt på vei greid gjennom en imponerende arbeidsinnsats.
Til og med en enkel café har de opprettet på loftet i Storbrygga, som i førsteetasjen rommer en rikholdig utstilling av ulike typer båter, primært fra fiskeridrift.
Café Mathilde er oppkalt etter Anna og Johan Falchs eldste datter, som jobbet med butikkdriften helt fra skoledagene og opp til høg alder, de siste 20 årene alene om driften.
Begge disse 2 fotos er hentet fra Rødøy lokalhistoriske arkiv.
Det var handel her ved Tjongssjøen/Tjongsfjorden fra 1904 til 1975. Butikklokalet er, slik det står i dag, fra ca. 1922. De første årene sto Storbrygga på skjæret, og den stadig økende virksomheten var knyttet til denne.
Fra Tjong hadde vi fått med oss dagens dyktige guide, Kolbjørn Lorentzen. Han tok oss med sørover til sitt hjem i Jektvik, hvor han og kona Solfrid har bygd opp et flott anlegg for ikke minst å kunne samle i system alt det de gjennom sitt liv har brakt til gårds og tatt vare på av gjenstander av ulike slag, spesielt relatert til fiskerinæringen.
Dette bygget rommer nå bl.a. "Naustloftet", som er et kulturhistorisk spisested som denne sommeren to kvelder i uka har servert tradisjonsmat for publikum.
Herlig fiskesuppe, etterfulgt av kaffe, eplekake og fløtekrem - i særegent miljø.
I tillegg til utstillingen som beskriver kystkulturen, med maritimt preg, tok Solfrid oss med inn i sin verden, en gjennomført samling av tekstiler, klær, forskjellige husflidsteknikker fra den gang bestemor var ung, og man utstyrte til og med natt- og undertøy med de sirligste monogrammer og prydsøm.
Tida går fort i godt selskap, og det var på tide å takke for seg. Vi måtte erkjenne at Jektvik på ingen måte kun er et fergested, og leder i Meløy Historielag Anne-Rita Kolberg (t.h.) gir verbal og synlig honnør til vertskapet. |
Buss og sjåfør hadde snudd for retur, men først en avstikker til Nordvernes / Kvalvik med en titt innom verkstedet med museumsutstilling bestående av gamle båtmotorer. Kyrre Jakobsen startet opp den største til ære for oss, og de karakteristiske røykringene kom ut av røret ute på veggen.
Det at vi nå ikke rakk 17-ferga fra Ågskardet førte til en ekstra-bonus for turdeltakerne, i og med at det ble en skikkelig rundtur på Tjongsfjordhalvøya - forbi Tjong, Kila, Æsvik, Segelfor, Vågaholmen, Sleipnes, Djupos, Tømmervik, Åbotsvik og til Åg. Her var det mange som var på helt nye trakter...
Vi syntes vi hadde fått svært mye ut av dagen, selv om regnet og tåkeskyene dominerte. Men som en ser her på Åg - det var også sol bakom av og til...